Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikke noe idyllisk teselskap

Desperasjon og utrygghet i Knut Faldbakkens nye krimroman.

NYTELSE Å LESE: Knut Faldbakken er blitt en dreven krimforfatter, som utmerker seg med språklig eleganse og lun humor. Foto: Lars Eivind Bones
NYTELSE Å LESE: Knut Faldbakken er blitt en dreven krimforfatter, som utmerker seg med språklig eleganse og lun humor. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

||| BOK: En forsmådd beiler, en nyrik entreprenør, en latvisk alenemor og et par skumle torpedoer er persongalleriet i Knut Faldbakkens sjuende kriminalroman. Og det blir ikke noe idyllisk teselskap når de skal markere seg i terrenget.

Det er mye desperasjon, utrygghet og nervøsitet å finne i «Totem», alle de sentrale medvirkende bærer på hemmeligheter som kan få store konsekvenser for dem hvis de kommer for en dag. Og slik presses hovedpersonene fra skanse til skanse, samtidig som de begår nye handlinger som ikke akkurat hjelper på situasjonen deres.

Ulrik M. Reinertsen og hans nye samboer, den latviske skjønnheten Tania, holder stor fest i praktvillaen med Hamars beste adresse for å vise sin nye rikdom. Reinertsen har nylig sonet ti uker for fyllekjøring, men han skaffet seg gode kontakter til nye forretninger bak murene. Samtidig er Tanias eksmann, revisoren Mads Døvrum, sterkt frustrert etter å ha fått yrkeslivet sitt ødelagt av den samme Reinertsen. Når han helt tilfeldig blir provosert av en torpedo, dreper Døvrum ham ved et uhell.

Halvsannheter
Dette drapet, som blir begått på en jernvarehandel, vekker naturligvis Hamar-politiets interesse, og overbetjent Jonfinn Valmann begynner å nøste i de få trådene han har. Det omfatter blant annet et avhør av Reinertsen, som av forskjellige årsaker vil ha så lite som mulig å gjøre med politiet, og derfor vikler han seg inn i en rekke med halvsannheter som etter hvert fører ham ut på virkelig dypt vann.

Det er svært underholdende å følge med når en dreven forfatter utleverer sine personer så nådeløst og forutbestemt som Knut Faldbakken gjør i «Totem». Den gjennomførte språklige elegansen og den lune humoren gjør at boka blir en ren nytelse å lese, og nok en gang har Faldbakken bevist sitt helt usedvanlige talent som kriminalforfatter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media