FLINK OG NORSK: «Hadia Tajik er en fremragende, sylskarp og kunnskapsrik politiker som, ikke minst i denne debatten, har vist at hun har alle forutsetninger og redskap til å gjøre en vel så god jobb som sine forgjengere. Jeg er stolt av at hun er min kulturminister», skriver kronikkforfatteren. Foto: Jacques Hvistendahl
FLINK OG NORSK: «Hadia Tajik er en fremragende, sylskarp og kunnskapsrik politiker som, ikke minst i denne debatten, har vist at hun har alle forutsetninger og redskap til å gjøre en vel så god jobb som sine forgjengere. Jeg er stolt av at hun er min kulturminister», skriver kronikkforfatteren. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Ikke norsk nok?

Debatten reflekterer hvor langt vi er kommet i integreringsprosessen, og hvor langt vi har igjen.

«Du må jo være flink til å flette strå, du som er asiat.»

Måpende så jeg opp fra stråtua utenfor min venninnes sommerhytte på Hvaler, der den søte bestemoren hennes plirte ned på meg. Tankene raste rundt i hodet mitt. Hva skulle jeg gjøre? Hva skulle jeg si? For det første var jeg ikke noe særlig flink til å flette strå. Jeg satt bare og nøt noen timer for meg selv i sola. For det andre ante jeg ikke om asiater virkelig var flinke til å flette strå og hvordan de i så fall pleide å gjøre det. For det tredje - er jeg asiat? Som den naive tolvåringen jeg var, trodde jeg at jeg var norsk.

Resten av ettermiddagen forsøkte jeg så godt jeg kunne å gjøre noe fint ut av stråbunten uten noe særlig hell. Litt skamfull og veldig tankefull gikk jeg inn. Resten av oppholdet på Hvaler ble litt merkelig. Jeg klarte verken å forholde meg til besteforeldrene til venninnen min, eller sette ord på hvorfor. Jeg var ganske lettet da den uka var over.

Dette var den første av mange små hendelser i mine tidlige tenår som gjorde det klart for meg at jeg ikke var som de fleste av mine klassekamerater. Nei, jeg var ikke en vanlig norsk ungdom, med bare litt mørkere hår og litt mørkere farge på øynene enn de fleste av vennene mine. For mange var jeg asiat eller vietnamesisk, mer enn jeg var norsk. Til tross for at jeg bare hadde tilbrakt fire uker av livet mitt i Vietnam, ikke snakket språket eller visste stort om landet, politikken eller kulturen der, ble jeg konstant konfrontert med min genetikk og hva menneskene rundt meg mente at det hadde å si for hvem jeg var, hvordan jeg tenkte og oppførte meg. Absurd? Nei, veldig virkelig for meg og helt sikkert mange andre nordmenn med en litt annen farge på nesa.

Gjennom barneskolen levde jeg praktisk talt (nesten) på biblioteket. Mine favorittforfattere var Roald Dahl, Torill Thorstad Hauger og C.S. Lewis. Mine favorittema holocaust og norsk motstandsbevegelse. Tolv år med klassisk musikkopplæring. Elleve år med ballettundervisning. I 2006 var jeg én av tre som gikk ut fra Ski Videregående med eksamenskarakter 6 i norsk bokmål. Året før tilbrakte jeg forresten også en uke for å lære om norsk folkemusikk og dans ved Ole Bull Akademiet på Voss. Det synes kanskje ikke utenpå, men jeg tror jeg har vel så god styring på såkalt rotnorsk kultur som hvite nordmenn flest. Akkurat slik kulturminister Hadia Tajik viser at hun har, gjennom sitt svar til Frp's Christian Tybring-Gjedde den 10. desember i fjor.

Ville Tybring-Gjedde bedt kulturministeren om å definere norsk kultur og til hvilken grad hun mente det var verdt å ta vare på den, hadde hun ikke hatt en annen hudfarge og trosbakgrunn enn ham selv? Er det virkelig relevant for Jon Hustad (Aftenposten 02.1.13) å trekke fram (norsk-)pakistanske drosjesjåfører i debatten om Hadia Tajik er skikket til å lede Norges kulturdepartement? Hvorfor var ikke slike spørsmål like relevante å stille kulturministeren da Huitfeldt eller Giske satt i stolen?

Følg oss på Twitter

I dag er kylling-tikka vel så norsk som smalahove. Jeg tipper det er større omsetning på kebab og sushi, enn det er på rømmegrøt og spekemat. Karpe Diem, Maria Mena, Samsaya og Madcon er navn som sitter løst på tungene til musikkinteresserte norske ungdommer. Som noen av våre største pop og hiphopartister, representerer disse i høyeste grad norsk kultur - til tross for at de ikke har ren etnisk norsk bakgrunn.

Kulturuttrykk reflekterer bevegelser i samfunnet generelt. Derfor har kultur alltid vært i endring. Rockeren Ramy Essam er ett av ikonene i den egyptiske demokratiseringsbevegelsen. Miriam Makeba fokuserte på menneskerettighetssituasjonen under Apartheid i Sør-Afrika. Kreativitet i seg selv kan være uttrykk for selvstendig tenking og demokrati. Det er grunnen til at jeg synes kulturfeltet er så spennende.

Jeg jobber i Mela - en kulturfestival som tar kunst- og kulturuttrykk fra alle verdenshjørner til Oslo. Hvert år samler vi hundretusenvis av mennesker på Rådhusplassen. Hvite, svarte, brune, røde, gule og lysegule, sånn som meg. At Norge har fått en kulturminister med en litt mørkere hudfarge, annen tro, andre erfaringer enn Tybring-Gjedde selv, reflekterer bare det norske samfunnet generelt. Hadia Tajik er en fremragende, sylskarp og kunnskapsrik politiker som, ikke minst i denne debatten, har vist at hun har alle forutsetninger og redskap til å gjøre en vel så god jobb som sine forgjengere. Jeg er stolt av at hun er min kulturminister.

Lan Marie Nguyen Berg er masterstudent ved Senter for Utvikling og Miljø, UiO. Foto: Nasibu Mwanukuzi
Lan Marie Nguyen Berg er masterstudent ved Senter for Utvikling og Miljø, UiO. Foto: Nasibu Mwanukuzi Vis mer