DEBATT

Fastlegeordningen:

Ikke ødelegg fastlegeordningen, Høie!

Den langvarige personlige relasjonen mellom fastlege og pasient er gullet i den norske fastlegeordningen. Men kontinuitet krever skikkelig finansiering.

FASTLEGEANSVARLIG: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har det øverste ansvaret for fastlegeordningen.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
FASTLEGEANSVARLIG: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har det øverste ansvaret for fastlegeordningen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Fastlegeordningen diskuteres så fillene fyker i ulike media. Siste året har en rekke allmennleger fra ulike deler av landet kommet med ulike nødskrik, senest 30 fastleger og studentlærere i Trondheim. Fastlegene er overarbeidet og slitne, og rekrutteringen til ledige hjemler er faretruende lav. Mange mener fastlegeordningen er i ferd med å råtne på rot.

Helseministerens svar på dette er en forsøksordning med såkalte primærhelseteam. Senest fremholdt han dette i Dagsrevyen 19.07.17. Han har så langt ikke villet gå inn på en diskusjon om flere fastleger slik fastlegene selv mener er nødvendig, og slik tidligere ministere har argumentert for.

Undertegnende har mange års erfaring med internasjonalt arbeid innen allmennmedisin. Ivar Halvorsen er delegat til de europeiske allmennlegenes organisasjon, UEMO (fra 2015). Gisle Roksund har vært leder i Nordisk Føderasjon for allmennmedisin fra 2011. Og til sammen har vi ca 180 000 pasientsamtaler bak oss hittil i karrieren som allmennleger.

Det har lært oss at gullet i den norske fastlegeordningen er den langvarige personlige relasjonen mellom fastlege og pasient som vår ordning har bidradd til. Det er de mange, små møtene som over tid bygger den tilliten og kontakten som innbyggerne setter så stor pris på. Internasjonal forskning har vist at dette er det beste kvalitetsvirkemiddelet vi har. Det trumfer alt arbeid med retningslinjer og prosedyrer. De leger som kjenner pasientene best, bruker helseressursene best, og henviser færrest pasienter. Derfor er det å sikre god kontinuitet i fastlegekorpset kanskje det aller viktigste grepet man kan ta for å hindre at spesialisthelsetjenesten kneler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer