NINJA: Mads Ousdal (t.v.) - korrekt kledd i ninjasvart - og Thomas Malling har hovedrolle og regi i årets mest originale norske sjangerfilm. Foto: Gjermund Jappée/Dagbladet
NINJA: Mads Ousdal (t.v.) - korrekt kledd i ninjasvart - og Thomas Malling har hovedrolle og regi i årets mest originale norske sjangerfilm. Foto: Gjermund Jappée/DagbladetVis mer

- Ikke ofte du får ta flying kick gjennom en røyksky

Mads Ousdal (39) lever livet som norsk ninja i Cannes.

|||CANNES (Dagbladet):

Med kjemmet hår, mørk jakke og et potensielt litt bakfullt blikk bak de gullkantede solbrillene glir Mads Ousdal perfekt inn blant de styrtrike yachteierne ytterst på piren i Cannes.

Og det er jo det som er hele poenget.

Han skal jo tross alt være ekspert i å gli inn i mengden. Forsvinne. Bli borte.

- Utgangspunktet for en ninja er jo nettopp å være usynlig. Men der er vanskelig å lage en hel film om det, ler han.

- Men på en måte er det jo også akkurat det vi har gjort, skyter regissør Thomas Malling inn.

Spiller spion

Forvirret?

Altså: Det de har gjort er å blande amerikansk lavbudsjettsfilm, japansk kultkampsport og norsk kriminalhistorie.

Resultatet er årets desidert mest originale norske sjangerfilm. I den andre enden av skoleferien får «Kommandør Treholt og ninjatroppen» premiere.

Ousdal spiller rollen som Arne Treholt, mannen som i 1984 ble dømt til 20 års fengsel for landssvik og spionasje.

Bare at i denne filmen er han i tillegg leder for Norges hemmelige styrker: En ninjatropp. Til alt overmål nedsatt av Kong Olav.

- Hva tenkte du første gang noen ba deg spille denne rollen?

- Jeg leste boka filmen er basert på og ble ikke spesielt klok av det. Men jeg er veldig glad i ting man ikke ser klart hvordan kommer til å bli. Jeg var fascinert av detaljrikdommen og kunnskapen i manuset.

- Er det ikke uverdig å tulle med Arne Treholt på denne måten, både overfor ham og det norske rettsystemet?

- Nei, det blir jo som alle andre skurker i historien som blir framstilt på film. En skuespiller må dømme utfallet av hva et mennesket var, og forsvare rollen sin på død og liv. Du er nødt til å finne sympati og empati i karakteren.

For regissør Malling handler filmen om sannhet. Hva som er en sann historie og hvem som har rett til å fortelle den.

- Når noe i utgangspunktet virker så absurd som at Arne Treholt var en ninja, tror jeg likevel summen av alle detaljene i historien kan gi den en slags følelse av troverdighet. Uansett hva slags univers du drømmer opp, vil det virke troverdig hvis du gjør det detaljert nok og logisk innenfor rammene du har satt, sier han.

Flying kick
Om det så er kontroversielt eller harmløs moro — Mads Ousdal har uansett storkost seg som kommandant i tidenes første norske ninjafilm.

- Dette er på en måte en generasjons inntrykk samlet i ett. Som mange andre har jeg også hatt disse filmplakatene på veggen. Laget egne ninjastjerner og nunchakuer som jeg har slått meg i huet med et par ganger.

Med brunt belte i karate hadde Ousdal et gunstig utgangspunkt før filmen. En håndfull stuntmenn har fått gjennomgå grundig.

- Som skuespiller er det ikke ofte du får ta et flying kick igjennom en røksky og sparke fienden i brystet. Det er vel egentlig sånn som bare skjer én gang i løpet av karrieren.