Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikke pop, ikke elektronika, ikke hiphop

Norges nye storfestival skal bare ha rock på plakaten.

NY FESTIVAL: Tons of Rock, Norges nye storfestival går av stabelen med 35 rock- og hardrockband på Fredriksten festning i Halden 21. og 22. juni neste år. Black Debbath er blant bandene som skal opptre. Foto: Eirik Helland Urke
NY FESTIVAL: Tons of Rock, Norges nye storfestival går av stabelen med 35 rock- og hardrockband på Fredriksten festning i Halden 21. og 22. juni neste år. Black Debbath er blant bandene som skal opptre. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

(Dagbladet): Du kan bare lære deg navnet først som sist: Tons of Rock. Norges nye storfestival går av stabelen med 35 rock- og hardrockband på Fredriksten festning i Halden 21. og 22. juni neste år.

Bak står musikkbransjeveteranen Svein Bjørge, som tidligere har startet Hovefestivalen og Steinkjerfestivalen, jobbet i Bylarm og Norsk Rockforbund, stiftet opptil flere uavhengige platedistribusjonsselskap og i åtte år drev Alarm-prisen.

- Fredriksten festning er et vanvittig sted. Den har bygninger, haller, tuneller og avsatser - og en diger eksersisplass der vi skal etablere en scene i hver ende. Når du står der oppe og ser ut over Halden og fjorden - da vet du at du er med på noe spesielt, sier han.

Ikke hiphop Bjørge oppdaget en nisje i det ellers så fullstappede norske festivalmarkedet: En festival utelukkende for rock, fra Oslo Ess og Black Debbath til store, internasjonale heavy metal-band. Men ingen hiphopere og ikke noe ravetelt.

Nå er ambisjonene store.

TONS OF ROCK: Musikkbransjeveteran Svein Bjørge lanserer en ny musikkfestival i Halden til neste år. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
TONS OF ROCK: Musikkbransjeveteran Svein Bjørge lanserer en ny musikkfestival i Halden til neste år. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Denne musikken har et digert og trofast publikum som er upåvirka av trender og blåser i hva som ligger på toppen av hitlistene til enhver tid. De kommer igjen, år etter år, for å se igjen de samme artistene. Derfor har jeg leid hele festivalområdet for 20 år, sier Bjørge.

I Sverige er Sweden Rock festival, med en liknende profil, besøkt av over 35 000 år etter år. I Tyskland er den rene hardrockfestivalen Wacken Open Air vokst til å bli en av verdens største festivaler, med over 80 000 publikummere.

Camping på golfbanen Norge har flere festivaler for den mer ekstreme metalmusikken, men Norway Rock Festival i Kvinesdal i Vest-Agder har vært det nærmeste vi kommer en tilsvarende bred hardrockprofil. Den gikk konkurs i 2011, og slet ifølge Bjørge - som i en periode satt i festivalstyret - med lang reisevei for såvel publikum som artister.

- Halden ligger i så måte perfekt plassert, med gode fly- og togforbindelser og kort reisevei fra såvel Oslo som Gøteborg. I umiddelbar nærhet til festiningen ligger Halden golfbane, som blir festivalens campingområde. Det er i grunnen rart at ingen har tenkt på å lage en slik festival her før, sier han.

Kan bli digert Store navn som Sepultura, Soilwork og et TNT gjenforent med Tony Harnell, gruppas vokalist i storhetstida på 80-tallet, er blant de 15 banda som allerede er klare for Tons of Rock 2014.

Men i oppstartsåret er budsjettet edruelig, og her står det ingen internasjonale konsern som Festival Republic eller Live Nation bak. Bjørge har pantsatt eneboligen sin i Steinkjer for å finansiere moroa.

THULSA DOOM: Det kritikerroste pønk/tungrockbandet Thulsa Doom skal spille på musikkfestivalen Tons of Rock i juni neste år. Foto: ESPEN RASMUSSEN
THULSA DOOM: Det kritikerroste pønk/tungrockbandet Thulsa Doom skal spille på musikkfestivalen Tons of Rock i juni neste år. Foto: ESPEN RASMUSSEN Vis mer

- Denne festivalen skal bygges stein for stein. Blir det en suksess, er det gode utvidelsesmuligheter. Vi kan enkelt utvide til å få en kapasitet på 30 000 publikummere, sier gründeren.

- Prisnivået en utfordring Musikkjournalist, programleder og hardrockkjenner Asbjørn Slettemark sier til Dagbladet at Tons of Rock i utgangspunktet høres ut som en god idé.

- Det er behov for en tydelig profilert rock- og metalfestival i Norge. Det viser Sweden Rock Festival, som er en av de virkelig store festivalsuksessene i skandinavisk sammenheng, sier han.

Men Sweden Rock Festival, som arrangeres i Sölvesborg, helt sør i Sverige, representerer også den nye Halden-festivalens store utfordring, fordi den trekker til seg mange norske rockefans.

- Den nye festivalen trenger noen virkelig store navn for å konkurrere med Sweden Rock Festival, og har dessuten den ulempen at det fort blir veldig dyrt å være på festival i Norge sammenliknet med Sverige, sier Slettemark.

- Trodde det var umulig For det svenske heavy metal-bandet Sabaton blir konserten på Tons of Rock-festivalen spesiell. Deres platinium-selgende plate «Carolus Rex avsluttes med ei låt om Fredriksten festning.

SKAL SPILLE: Også Obliteration står på scenen under Tons of Rock 2014. Foto: Eirik Helland Urke
SKAL SPILLE: Også Obliteration står på scenen under Tons of Rock 2014. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

Sabaton har solgt over 40 000 eksemplarer av plata i Sverige, angivelig landets mestselgende metal-album noensinne, dersom man ser bort fra Europe.

Carolus Rex er et konseptalbum om den svenske stormaktstida, skrevet i samarbeid med historikeren Bengt Liljegren, og den siste låta Ruina Imperii handler om Karl den tolvtes død på Fredriksten festning, i 1718.

- Da vi spilte inn plata var det en konsert vi virkelig hadde lyst til å gjøre, men som vi trodde var umulig. Det var å få spille der den svenske stormaktstida, og historien på plata, avsluttes: Fredriksten festning i Halden, sier bandets bassist Pär Sundström i en mail til Dagbladet.

- Nå er tiden inne for endelig å gjøre denne legendariske konserten — og det er derfor vi bare spiller en eneste gang i Norge i 2014. Dette blir mektig og noe vi alltid kommer til å huske, sier Sundström.

BEHOV: Musikkjournalist Asbjørn Slettemark mener det er behov for en tydelig profilert rock- og metalfestival i Norge. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
BEHOV: Musikkjournalist Asbjørn Slettemark mener det er behov for en tydelig profilert rock- og metalfestival i Norge. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer