NY FESTIVAL: Tons of Rock, Norges nye storfestival går av stabelen med 35 rock- og hardrockband på Fredriksten festning i Halden 21. og 22. juni neste år. Black Debbath er blant bandene som skal opptre. Foto: Eirik Helland Urke
NY FESTIVAL: Tons of Rock, Norges nye storfestival går av stabelen med 35 rock- og hardrockband på Fredriksten festning i Halden 21. og 22. juni neste år. Black Debbath er blant bandene som skal opptre. Foto: Eirik Helland UrkeVis mer

Ikke pop, ikke elektronika, ikke hiphop

Norges nye storfestival skal bare ha rock på plakaten.

(Dagbladet): Du kan bare lære deg navnet først som sist: Tons of Rock. Norges nye storfestival går av stabelen med 35 rock- og hardrockband på Fredriksten festning i Halden 21. og 22. juni neste år.

Bak står musikkbransjeveteranen Svein Bjørge, som tidligere har startet Hovefestivalen og Steinkjerfestivalen, jobbet i Bylarm og Norsk Rockforbund, stiftet opptil flere uavhengige platedistribusjonsselskap og i åtte år drev Alarm-prisen.

- Fredriksten festning er et vanvittig sted. Den har bygninger, haller, tuneller og avsatser - og en diger eksersisplass der vi skal etablere en scene i hver ende. Når du står der oppe og ser ut over Halden og fjorden - da vet du at du er med på noe spesielt, sier han.

Ikke hiphop Bjørge oppdaget en nisje i det ellers så fullstappede norske festivalmarkedet: En festival utelukkende for rock, fra Oslo Ess og Black Debbath til store, internasjonale heavy metal-band. Men ingen hiphopere og ikke noe ravetelt.

Nå er ambisjonene store.

TONS OF ROCK: Musikkbransjeveteran Svein Bjørge lanserer en ny musikkfestival i Halden til neste år. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
TONS OF ROCK: Musikkbransjeveteran Svein Bjørge lanserer en ny musikkfestival i Halden til neste år. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Denne musikken har et digert og trofast publikum som er upåvirka av trender og blåser i hva som ligger på toppen av hitlistene til enhver tid. De kommer igjen, år etter år, for å se igjen de samme artistene. Derfor har jeg leid hele festivalområdet for 20 år, sier Bjørge.

I Sverige er Sweden Rock festival, med en liknende profil, besøkt av over 35 000 år etter år. I Tyskland er den rene hardrockfestivalen Wacken Open Air vokst til å bli en av verdens største festivaler, med over 80 000 publikummere.

Camping på golfbanen Norge har flere festivaler for den mer ekstreme metalmusikken, men Norway Rock Festival i Kvinesdal i Vest-Agder har vært det nærmeste vi kommer en tilsvarende bred hardrockprofil. Den gikk konkurs i 2011, og slet ifølge Bjørge - som i en periode satt i festivalstyret - med lang reisevei for såvel publikum som artister.

- Halden ligger i så måte perfekt plassert, med gode fly- og togforbindelser og kort reisevei fra såvel Oslo som Gøteborg. I umiddelbar nærhet til festiningen ligger Halden golfbane, som blir festivalens campingområde. Det er i grunnen rart at ingen har tenkt på å lage en slik festival her før, sier han.

Kan bli digert Store navn som Sepultura, Soilwork og et TNT gjenforent med Tony Harnell, gruppas vokalist i storhetstida på 80-tallet, er blant de 15 banda som allerede er klare for Tons of Rock 2014.

Men i oppstartsåret er budsjettet edruelig, og her står det ingen internasjonale konsern som Festival Republic eller Live Nation bak. Bjørge har pantsatt eneboligen sin i Steinkjer for å finansiere moroa.

THULSA DOOM: Det kritikerroste pønk/tungrockbandet Thulsa Doom skal spille på musikkfestivalen Tons of Rock i juni neste år. Foto: ESPEN RASMUSSEN
THULSA DOOM: Det kritikerroste pønk/tungrockbandet Thulsa Doom skal spille på musikkfestivalen Tons of Rock i juni neste år. Foto: ESPEN RASMUSSEN Vis mer

- Denne festivalen skal bygges stein for stein. Blir det en suksess, er det gode utvidelsesmuligheter. Vi kan enkelt utvide til å få en kapasitet på 30 000 publikummere, sier gründeren.

- Prisnivået en utfordring Musikkjournalist, programleder og hardrockkjenner Asbjørn Slettemark sier til Dagbladet at Tons of Rock i utgangspunktet høres ut som en god idé.

- Det er behov for en tydelig profilert rock- og metalfestival i Norge. Det viser Sweden Rock Festival, som er en av de virkelig store festivalsuksessene i skandinavisk sammenheng, sier han.

Men Sweden Rock Festival, som arrangeres i Sölvesborg, helt sør i Sverige, representerer også den nye Halden-festivalens store utfordring, fordi den trekker til seg mange norske rockefans.

- Den nye festivalen trenger noen virkelig store navn for å konkurrere med Sweden Rock Festival, og har dessuten den ulempen at det fort blir veldig dyrt å være på festival i Norge sammenliknet med Sverige, sier Slettemark.

- Trodde det var umulig For det svenske heavy metal-bandet Sabaton blir konserten på Tons of Rock-festivalen spesiell. Deres platinium-selgende plate «Carolus Rex avsluttes med ei låt om Fredriksten festning.

SKAL SPILLE: Også Obliteration står på scenen under Tons of Rock 2014. Foto: Eirik Helland Urke
SKAL SPILLE: Også Obliteration står på scenen under Tons of Rock 2014. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

Sabaton har solgt over 40 000 eksemplarer av plata i Sverige, angivelig landets mestselgende metal-album noensinne, dersom man ser bort fra Europe.

Carolus Rex er et konseptalbum om den svenske stormaktstida, skrevet i samarbeid med historikeren Bengt Liljegren, og den siste låta Ruina Imperii handler om Karl den tolvtes død på Fredriksten festning, i 1718.

- Da vi spilte inn plata var det en konsert vi virkelig hadde lyst til å gjøre, men som vi trodde var umulig. Det var å få spille der den svenske stormaktstida, og historien på plata, avsluttes: Fredriksten festning i Halden, sier bandets bassist Pär Sundström i en mail til Dagbladet.

- Nå er tiden inne for endelig å gjøre denne legendariske konserten — og det er derfor vi bare spiller en eneste gang i Norge i 2014. Dette blir mektig og noe vi alltid kommer til å huske, sier Sundström.

BEHOV: Musikkjournalist Asbjørn Slettemark mener det er behov for en tydelig profilert rock- og metalfestival i Norge. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
BEHOV: Musikkjournalist Asbjørn Slettemark mener det er behov for en tydelig profilert rock- og metalfestival i Norge. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer