DEBATT

Ikke privatiser været!

 Det er eierskapet som gjør at det offentlige sitter igjen med hele verdien av regnet som faller til jorda.

«HOLDER IKKE»: Civitas argumenter for å privatisere Stakraft holder ikke, mener stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås. Foto: SV 
«HOLDER IKKE»: Civitas argumenter for å privatisere Stakraft holder ikke, mener stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås. Foto: SV  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Civita applauderer oppskriftsmessig Høyres forslag om å privatisere Statkraft, men argumentene holder ikke.

Mats A. Kirkebirkeland i Civita tilslører debatten om privatisering av Statkraft: «Det er ingen uenighet om at verdien av norske vannkraftressurser skal tilfalle det norske samfunnet», skriver han. Det er en ren historieforfalskning. Sterke krefter på høyresiden har i over 100 år ønsket at verdien av norsk vannkraft skal tilfalle private kapitaleiere i stedet for fellesskapet. Civita står i en trist tradisjon her.

Hjemfallslover finnes i en rekke land. Andre land har manglet slike lover, kraftressursene er privatiserte og inntektene drypper på få hender. En slik utvikling ønsker jeg ikke for Norge. Det er eierskapet som gjør at det offentlige sitter igjen med hele verdien av regnet som faller til jorda.

Effektiviteten ville blitt bedre med privat eierskap, hevder Kirkebirkeland. Mon det. Er det en ting som ifølge økonomisk litteratur fremmer effektivitet, er det eiere som krever utbytte. Er det én ting som har blitt krevd av Statkraft, så er det stabilt og høyt utbytte til å drive investering i velferd og infrastruktur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer