Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Ikke privatiser været!

 Det er eierskapet som gjør at det offentlige sitter igjen med hele verdien av regnet som faller til jorda.

«HOLDER IKKE»: Civitas argumenter for å privatisere Stakraft holder ikke, mener stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås. Foto: SV 
«HOLDER IKKE»: Civitas argumenter for å privatisere Stakraft holder ikke, mener stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås. Foto: SV  Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Civita applauderer oppskriftsmessig Høyres forslag om å privatisere Statkraft, men argumentene holder ikke.

Mats A. Kirkebirkeland i Civita tilslører debatten om privatisering av Statkraft: «Det er ingen uenighet om at verdien av norske vannkraftressurser skal tilfalle det norske samfunnet», skriver han. Det er en ren historieforfalskning. Sterke krefter på høyresiden har i over 100 år ønsket at verdien av norsk vannkraft skal tilfalle private kapitaleiere i stedet for fellesskapet. Civita står i en trist tradisjon her.

Hjemfallslover finnes i en rekke land. Andre land har manglet slike lover, kraftressursene er privatiserte og inntektene drypper på få hender. En slik utvikling ønsker jeg ikke for Norge. Det er eierskapet som gjør at det offentlige sitter igjen med hele verdien av regnet som faller til jorda.

Effektiviteten ville blitt bedre med privat eierskap, hevder Kirkebirkeland. Mon det. Er det en ting som ifølge økonomisk litteratur fremmer effektivitet, er det eiere som krever utbytte. Er det én ting som har blitt krevd av Statkraft, så er det stabilt og høyt utbytte til å drive investering i velferd og infrastruktur.

Det finnes selvsagt anekdotiske eksempler på offentlige kraftselskaper som har foretatt ufornuftige investeringer. Men å forsøke å hevde at private eiere er feilfrie, krever gullfiskhukommelse. Få har drevet så halsbrekkende feilslåtte investeringer som oljeselskaper. Statoils tjæresand-investeringer, skifergassinvesteringene, Iran-investeringene, ENIs milliardoverskridelse på Goliat og Talismans milliardskandale med Yme-plattformen, er bare noen eksempler.

Når vi i tillegg vet at Norge sammen med resten av verden skal vekk fra fossil energi og over til fornybar energi, er nettopp eierskap til Europas største fornybarprodusent en gigantisk fordel for Norge som nasjon. I «The Entrepreneurial State» dokumenterer den bejublede professoren Mariana Mazzucato betydningen av staten som avgjørende aktør for vellykket omstilling.

Å eie, ikke bare skattlegge, Statkraft vil være en betydelig fordel i det grønne skiftet vi skal gjennom.

Statkraft er et godt drevet selskap som har forvaltet sine ressurser godt. De har god markedsoversikt og har i en årrekke hatt vellykkede investeringer blant annet gjennom SN-Power.

Tross noen feilinvesteringer, særlig i gasskraft, har de evnet å finne nye forretningsmuligheter i Tyskland ved å påta seg å styre strømproduksjonen fra over tusen småaktører. I tillegg har de satset og ønsker å satse videre på havvind i Nordsjøen.

Dessverre har eierne ikke vært til å stole på, fordi Høyre har valgt å bruke Statkrafts investeringsbudsjett som lommepenger i budsjettforhandlingene på Stortinget. Statkrafts problem er ikke offentlig eierskap, det er Høyre.

I stedet for å selge Statkraft, bør vi gjøre noe med det problemet. Vi bør begrense muligheten for regjeringen til å ta ut utbytte fra Statkraft til det styret anbefaler.

Slik ville vi sikre forutsigbarhet og likebehandling av Statkraft med andre aksjeselskaper. I stedet for å selge vil vi beholde Statkraft som en motor i det grønne skiftet, sammen med inntektene fra regnet som faller til jorda og renner gjennom kraftverkene på sin vei mot havet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!