- Ikke rapporter til Tono nå

NHO ber bedrifter vente med å rapportere om ansattes musikklytting.

(Dagbladet.no): Tono vil ha betaling fra alle bedrifter med over 50 ansatte, dersom det lyttes til musikk over radio, TV eller PC.

Til nå er det - via firmaet Microfon - sendt ut kravbrev til 100 000 bedrifter. Fristen til å svare er satt til 31. desember i år, men Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) oppfordrer sine medlemsbedrifter til ikke å svare.

- Våre jurister ser nå på dette kravet, og vårt råd til medlemsbedriftene er å avvente dette kravet fra Tono, til vil har kunnet se nøye gjennom om det finnes en juridisk berettigelse for at de skal betale det Tono ber om, sier informasjonsdirektør Finn Langeland i NHO til NRK.

- Is i magen

I et nettmøte med Dagbladet.no forklarte Tonos juridiske rådgiver Svein Korshamn at «bedriftsmusikkdommen» fra 1953 ligger til grunn for at fremføringer i bedrifter av en viss størrelse må regnes som offentlige.

Senere ble denne størrelsen fastsatt til 50 ansatte.

- 1953 var en tid med vekst i Norge. Det var etter krigen. Nå er vi kommet til 2005. Det var veldig få som hadde PC i 1953, og enda færre kunne tenke seg den teknologiske utviklingen som vi nå har hatt. Så jeg tror vi skal ha litt is i magen, og jeg tror Tono må avfinne seg med at vi på våre medlemsbedrifters vegne tar denne saken og ser meget nøye gjennom den. Det er jo ingen i NHO som vil at bedriftene skal betale noe de strengt tatt ikke må betale, mener Langeland.

NHO oppgir at de har fått en del reaksjoner fra sine medlemsbedrifter.

BETALINGSPLIKTIG: Bedrifter med over 50 ansatte som tillater musikklytting i arbeidstiden må rapportere inn dette, mener Tono. Det vil ikke NHO uten videre være med på. ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX/EPA
BETALINGSPLIKTIG: Bedrifter med over 50 ansatte som tillater musikklytting i arbeidstiden må rapportere inn dette, mener Tono. Det vil ikke NHO uten videre være med på. ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX/EPA Vis mer

- Vi har fått en god del henvendelser om det, og får stadig flere. Dette kommer fra ulike deler av landet og derfor må vi selvsagt ta denne saken svært alvorlig. Det gjør vi gjennom å gi den beste juridiske behandling som tenkes kan, sier NHOs informasjonsdirektør.

Tilbyr «amnesti»

Microfons hjemmesider heter det at Tono vil «innrømme amnesti» for alle bedrifter som sender inn svarskjemaet sitt innen fristen.

Ved å sende inn skjemaet slipper man å betale vederlag for tidligere år man ikke har rapportert inn.

- I stedet for å skjønnsmessig å fakturere de siste tre år, rekker Tono ut en hjelpende hånd med tilbud om amnesti, står det på siden. Amnesti vil omfatte tidligere års bruk. Med andre ord ingen faktura for verken år 2003, 2002 eller 2001.

Microfons pressetalsmann Christian Sømme mener NHO gjør sine medlemmer en bjørnetjeneste når de oppfordrer til ikke å sende inn skjemaet.

Han mener at det ikke er noe stridstema at bedriftene er forpliktet til å informere om det hvis de bruker ventemusikk på telefon, musikk i reklame, eller bakgrunnsmusikk i kunderom/venterom.

- Det må være fair å betale for bruk av andres åndsverk, akkurat som industrien vil ha betalt når andre benytter seg av deres patenter, sier han til Dagbladet.no.

HA IS I MAGEN: NHOs informasjonsdirektør Finn Langeland ber medlemsbedriftene om å vente med å sende inn skjema til Tono.