DEBATT

Debatt: Fødselstall

Ikke rart at fødselstallene stuper

Lave fødselstall tar seg selvsagt ikke godt ut for et land som liker å sole seg i glansen av å være blant de rikeste, tryggeste og mest likestilte. Men kanskje er det nettopp dette som er problemet vårt.

FØDSELSTALLENE SYNKER: Forskerne klør seg i hodet. Statsminister Erna Solberg og politikerne fortviler. Men ser man nærmere på samfunnsmoralen, er ikke det rare at det fødes få barn. Det rare er snarere at det fortsatt fødes så mange, skriver innsenderen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
FØDSELSTALLENE SYNKER: Forskerne klør seg i hodet. Statsminister Erna Solberg og politikerne fortviler. Men ser man nærmere på samfunnsmoralen, er ikke det rare at det fødes få barn. Det rare er snarere at det fortsatt fødes så mange, skriver innsenderen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Fødselstallene synker jevnt og trutt. Forskerne klør seg i hodet. Og politikerne fortviler. Men ser man nærmere på samfunnsmoralen, er ikke det rare at det fødes barn. Det rare er snarere at det fortsatt fødes så mange.

Lave fødselstall tar seg selvsagt ikke godt ut for et land som liker å sole seg i glansen av å være blant de rikeste, tryggeste og mest likestilte. Men kanskje er det nettopp dette som er problemet vårt. Det er jo fint lite her på toppen av Maslows behovspyramide som inspirerer til å velge det rutinelivet foreldrerollen byr på.

Mens det før i tida var kirkens menn som formet våre moralske idealer, er det i dag medier og kommersielle aktører som har overtatt denne oppgaven. Og det moralske idealet som blir formidlet, er et frihetsideal som setter individets selvrealisering høyere enn noe annet.

Selvhjelpslitteraturen oppmuntrer oss til å våge å leve ut våre innerste drømmer. Politikere fra hele fargespekteret ivrer etter å gi oss mer personlig valgfrihet, og kjendiser røper suksessoppskriften; samtlige har gått sine egne veier og tenkt utenfor boksen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.