Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ikke rart de elsker bompenger

Miljøpartiet De Grønne har gjort maks ut av både tidsånden og bompengekrisa.

GRØNN JUBEL: Miljøpartiet De Grønne, med stortingsrepresentant Une Bastholm i spissen, jubler for rekordtall under valgvaken til Oslo MDG. Foto: NTB SCANPIX
GRØNN JUBEL: Miljøpartiet De Grønne, med stortingsrepresentant Une Bastholm i spissen, jubler for rekordtall under valgvaken til Oslo MDG. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Kommentar

SENTRALEN (Dagbladet): De håpet å skrive historie, og i kveld kunne Miljøpartiet De Grønne slippe jubelen løs. Da prognosene fra Fylkestingsvalget kom klokka 21, lå MDG an til å få 8,2 prosent av stemmene - nesten en dobling fra forrige kommunevalg og et tall de har ønsket seg, men kanskje ikke helt turt å tro på, skal vi dømme etter den litt avventende stemningen under første del av valgvaken i Oslo.

Men det var Oslo-tallene som virkelig fikk de grønne vimplene til å vaie: Da forhåndsstemmene var talt opp, lå MDG an til et resultat på nesten 17 prosent, og dobbelt så mange mandater i bystyret.

Selv om de har vært oppe på 20-tallet på en enkeltmåling, er det et resultat de kan være mer enn fornøyde med, og det viser at Grønn Ungdoms talsperson Hulda Holtvedt hadde rett da hun sa fra talerstolen at partiet har tidsånden på sin side.

Men de har gjort maks ut av tidsånden også. Mens andre partier har klemt trær i panikk over velgerlekkasjen til MDG, takket Oslo MDG sin bystyrerepresentant Tom Kristian Berger, for å ha vært først til å klemme en bomstasjon.

VALG: På MDGs valgvake er det høye forventninger til kveldens resultat. Eivind Trædal sier seg godt fornøyd med en valgkamp preget av klima og bompenger. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet Vis mer

Bompengekrisa ble en gavepakke til MDG på lokalplan, fordi den flombelyste hjertesakene deres: Bedre kollektivtilbud, mindre biltrafikk. I tillegg fikk rotet i regjeringen andre partier til å framstå som desto mer ryddige, særlig slike som ikke er redde for å si at det er én sak de setter over alle andre. I helga kåret nettstedet Kampanje MDG til vinnerne av årets valgkamp, nettopp fordi de har framstått så tydelige og kompromissløse den siste tida.

MDG er blitt partiet de andre partiene elsker og hater om hverandre - omtrent som befolkningen for øvrig, skal vi tro kommentarfeltene. Byråd Lan Marie Berg har måttet tåle spesielt mye grums, men framstår også som den mest kompromissløse av alle, den som ropte «Jeg elsker bompenger!» til landsmøtet. Årets beste valgkampsitat, ifølge Kampanje-juryen. For selv om det er mange som hater bompenger som pesten, er det også en økende andel som liker dem.

Den typiske MDG-velgeren er relativt ung, har høy utdanning, forholdsvis god råd, og bor i én av de største norske byene. At de appellerer så tydelig til én gruppe velgere, kan bli en utfordring for videre vekst. Tendensen er den samme ellers i Europa: Det er særlig den urbane hovedstadseliten som stemmer grønt. Det gjør dem til en enkel målskive for motstandere i mindre sentrale strøk: Det er lett å la privatbilen stå når du bor med gåavstand til alle fasiliteter, og har råd til taxi hvis du har dårlig tid.

Et viktig mål for MDG fram mot 2021 bør derfor være å gjøre alvor av løftene om å gjøre det billigere og enklere for alle å leve grønt.

Oslo har vært utstillingsvinduet som har vist resten av landet at de kan sitte ved roret. Så spørs det om de klarer å holde på populariteten her, når de vil fjerne enda flere parkeringsplasser, kutte en tredjedel av all bilbruk over en tiårsperiode, og bruke 11 milliarder kommunale kroner på nye supersykkelveier - finansiert av enda høyere bilavgifter. Å ta fra miljøsynderne og gi til de grønne er ikke bare en Robin Hood-filosofi for MDG, det er en helt nødvendig strategi for å finansiere det grønne skiftet.

Ikke rart de elsker bompenger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!