KOMMENTARER

Brad Pitt vant Oscar:

Ikke rart han var rørt

Filmstjerna har gjort alt riktig i månedene og ukene før Oscar-utdelingen - kanskje fordi han visste at han måtte jobbe med omdømmet sitt.

UREDELIG SPILL: Under sin takketale var Brad Pitt tydelig på hva han mener om den politiske situasjonen i USA. Video: AP/ABC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Da en rørt Brad Pitt entret scenen under Oscar-utdelingen natt til mandag, for å ta imot statuetten for beste mannlige birolle for «Once Upon a Time in Hollywood», kunne han også gi seg selv en mental klapp på skuldra etter å ha spilt kortene sine perfekt gjennom hele den såkalte prissesongen.

RØRT: Brad Pitt. Foto: Mario Anzuoni / Reuters / Scanpix
RØRT: Brad Pitt. Foto: Mario Anzuoni / Reuters / Scanpix Vis mer

Den vanligvis svært avslappede Pitt har overrasket mange ved å ta hele Oscar-karusellen svært så seriøst. Han har vært overalt og vært vennlig, utadvendt og profesjonell. Han har holdt takketaler for prisene han har plukket opp som har vært så vittige, sjarmerende og ydmyke at det har gått sport i å gjette på hvem som kan ha hjulpet ham med å skrive dem. Da han vant Screen Actors Guild-prisen tøyset han med at han skulle legge ut statuetten på Tinder-profilen sin.

Da han etterpå ble gjenforent med ekskona Jennifer Aniston backstage, etter at hun også hadde vunnet, ble de fotografert mens de gratulerte og klemte hverandre – og internett gikk fullstendig av skaftet. Bildene av de to ble gjenstand for iherdige tolkninger og analyser. Fotografen ble intervjuet. Hva hadde hun tenkt da hun fotograferte de to?

Hvorfor sperret verden øynene henrykt opp over bildet av et tidligere ektepar som viste at de faktisk ikke hatet hverandre?

GIKK VERDEN RUNDT: Bildene av Brad Pitt og Jennifer Aniston. Foto: Emma Mcintyre / AFP / Scanpix
GIKK VERDEN RUNDT: Bildene av Brad Pitt og Jennifer Aniston. Foto: Emma Mcintyre / AFP / Scanpix Vis mer

Kanskje har det å gjøre med at Brad og Jen, to av nittitallets største stjerner, har vært berømte så lenge at folk over hele verden føler at de kjenner dem og har investert noe i dem, og vil dem vel. Kanskje hadde det å gjøre med at ethvert hint om en ulmende romantikk mellom de to brakte mange i kontakt med en 25 år yngre versjon av seg selv, i en mer uskyldig tid, da verden fremdeles virket som om den var på riktig spor og Brad og Jen fremdeles var drømmeparet, før han hadde kastet seg i armene på Angelina Jolie. Kanskje det var en følelse av at noe tross alt hadde vedvart, om at han som den gang var Hollywoods drømmemann, fremdeles kan skinne gjennom en kameralinse med en spesielle wattstyrken som bare Hollywood kan gi.

ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD: For første gang er Hollywoods kanskje to største mannlige stjerner sammen på lerretet. Vis mer

For den som er opptatt av film, er Brad Pitt en mer spennende skikkelse nå enn den gang. I førti- og femtiåra har han vært kresen, valgt kunstnerisk interessante roller for seg selv, og bygget seg selv opp til en mektig produsent som står bak kritikerroste og prisvinnende filmer. Sin første Oscar-statuett vant han som produsent for filmen «Twelve Years a Slave», som vant Oscar for beste film i 2014.

Men de siste åra har Pitts omdømme fått seg noen dype hakk, etter at han gikk gjennom en stormfull skilsmisse fra Angelina Jolie, i en skranglete prosess der barnevernet på et tidspunkt ble tilkalt, etter en konfrontasjon mellom Pitt og en av hans og Jolies adoptivsønner. Pitt ble seinere frikjent, men saken var en skramme for en mann som tidligere alltid hadde framstått som flegmatisk og kul. Siden den gang har Pitt da også gitt mer åpenhjertige intervjuer en før, der han blant annet har fortalt om sine egne alkoholproblemer.

Det vi har fått se de siste månedene, både vi her ute og innsiderne i Hollywood, er en mann som har et image og en status å gjenreise – og som har gått grundig inn for saken. Den Brad Pitt som har sjarmert verden og kollegaene med talene sine er en mann som vet at han trenger å bli tatt alvorlig igjen, som skuespiller og som filmelsker. Det var da også de lange linjene i sitt eget liv Pitt trakk fram i takketalen sin på Oscar-scenen, med blanke øyne.

Han kommer fra et lite sted i Ozark-fjellene i Missouri, og nå snakket han om hvordan foreldrene hans hadde tatt ham med for å se westernklassikeren «Butch Cassidy and the Sundance Kid», og hvordan det hadde gjort så sterkt inntrykk at han etter hvert hadde lagt alt han eide baki bilen og satt kurs for Hollywood. Det har vært en lang reise, og det er kanskje ikke rart fullvoksne filmstjerner kan få klump i halsen av å tenke på sånt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer