KOMMENTARER

Helgekommentaren: Camara Lundestad Joof

Ikke rart jeg er redd

Vi som har kjent hatet på kroppen, i sparka mot korsryggen, i sigarettsneipene stumpet på huden, vi veit at dette ikke bare er en debatt.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Da Dagbladet ringte og spurte om jeg kunne tenke meg å skrive helgekommentarer framover, sa jeg høflig at jeg skulle tenke på det, og la på. Lillesøsteren min var på besøk og mens vi satt og spiste lunsj fortalte jeg henne at det selvsagt var sjukt hyggelig, men at jeg hadde altfor mye å gjøre framover, og at jeg skulle si nei i morgen.

Hun tok en slurk av teen sin mens hun så på meg og sa «Jaha, ja. Ja, hvis det er fordi du har for mye å gjøre så, så er jo det lov. Men er du helt sikker på at du ikke sier nei fordi du er for redd?»

I vår ble jeg spurt av en norsk litteraturfestival om jeg kunne tenke meg å sitte i et panel om ytringsfrihet og scenenekt med redaktøren for Resett, Helge Lurås. Jeg prøvde å forklare at jeg ikke orket. At de samfunnsdebattantene og kunstnerne jeg kjenner som har en hudfarge som ikke fikk hete «Hudfargen» i fargeskrinet på barneskolen, merkbart kan vise til rasistisk hets og kontakt med politiet i etterkant av oppmerksomhet på Resett sine hjemmesider. At noen av dem går med voldsalarm. At noen bor på hemmelig adresse.

Jeg trengte at de forsto hva det var de ba meg om, ved å skulle sette meg i det panelet. Til svar fikk jeg «den er grei» og et smileyfjes. «Vi måtte spørre.» Og jeg husker jeg ble paff og tenkte «de skjønner det virkelig ikke». For klart de måtte spørre. De må alltid bare spørre. Og joda, det er viktig å ta samtalen. Men dette er ikke retoriske øvelser for noen av oss. Vi som har kjent hatet på kroppen, i sparka mot korsryggen, i sigarettsneipene stumpet på huden, vi veit at dette ikke bare er en debatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer