Ikke redd for å falle

Countryrockdronning Ida Jenshus (25) har fått Spellemannpris for to album og kommer nå med det tredje. Skremmer fallhøyden?

TREDJE: Ida Jenshus er klar med sitt tredje album, der hun har skrevet tekster alene og sammen med Martin Hagfors, og melodier dels alene, dels sammen med gitarist/samboer Alexander Pettersen. I oktober og november tar hun det nye repertoaret ut på veien. Foto: Anders Grønneberg
TREDJE: Ida Jenshus er klar med sitt tredje album, der hun har skrevet tekster alene og sammen med Martin Hagfors, og melodier dels alene, dels sammen med gitarist/samboer Alexander Pettersen. I oktober og november tar hun det nye repertoaret ut på veien. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- To Spellemannpriser, Bendiksenprisen, radiohits og pene salgstall - har du gått omkring med en «herregud, jeg har mye å forsvare»-følelse under arbeidet med «Someone to Love»?

- Nei, svarer Ida Jenshus kontant.

- Jeg er stolt av Spellemannprisene, men hvis sånne ekstragevinster skulle være hovedfokus for meg når jeg lager musikk, ville det blitt helt feil. Det jeg strekker meg etter, er ikke priser, men å utvikle mitt eget uttrykk og det jeg vil skape. Og nå var jeg veldig klar til å gjøre noen forandringer og ta et steg videre reint uttrykksmessig.

Leken - Hva har du gjort annerledes denne gang?

- Den perioden jeg har hatt sammen med Kåre (produsent Kåre Christoffer Vestrheim, red.anm.) har vært veldig givende og bra for meg. Kåre har presset på for å få meg til å bruke meg selv mer, til å ikke være redd for å bruke de kvalitetene jeg sitter inne med. Det gjør at jeg får vist flere sider av meg selv på denne plata.

- Jeg spiller mye mer, tangenter, munnspill, elektrisk og akustisk gitar, og det har vært godt å få inn det lekne igjen.

- Helt siden jeg var veldig ung, har jeg lett fått pigger for å få ting akkurat sånn som jeg ville ha dem, og jeg har ofte hatt høye skuldrer i forhold til det å prestere, men denne gang har vi vært mer på søker'n, trukket inn leken og fått det slik vi ville ha det uten å stresse unødig.

- Du rammer inn sangene på plata med to korte refleksjoner, et slags «forord» og en «epilog», og mellom dem er det ti sanger med mørkere og lysere temaer som alle kan kjenne seg igjen i. Ser du plata som et utvalg bilder fra livet ditt, bokstavelig talt som et
album?

Selvboigrafisk... - Jeg ser plata som en helhet, men ikke som en temaplate. Selvbiografisk?

- Til en viss grad, mye her handler om å beholde den ureddheten man hadde som barn og ikke gi slipp på drømmene fra den gang.

- Jeg har ikke lyst til å snakke så mye om tekstene, «forklare» dem, utover det, men jeg er opptatt av det alvoret som så fort kommer inn i det vi driver med som artister, og av alt det som artister i dag må være med på for å bli hørt.

- Som?

- Ting som ikke har med musikk å gjøre og som jeg ikke har lyst til å være med på.

- Nå skal du snart ut på en lang norgesturné med bandet ditt. Hva med karrieren videre? Er du en sånn som setter seg kortsiktige og langsiktige mål?

- Jeg vet hva jeg skal gjøre det neste året. Og jeg har en ambisjon om å komme ut i verden med musikken min, men foreløpig er det er ingen konkrete planer.

Oppvåkning - Men det er klart, jeg er jo ambisiøs og har et sterkt konkurranseinstinkt, og jeg merker at prosessen med «Someone to Love» har vært en slags oppvåkning for meg.

- Det overordnede målet for alt jeg driver med, er at jeg skal ha det bra med det jeg gjør, og jeg er blitt minnet på de tingene i meg selv som jeg skal beholde, og som er viktige å huske på. Når bare de er på plass, er det mye enklere å jobbe hardt.

Ida Jenshus

• Countryrockartist (sanger, instrumentalist, tekstforfatter, komponist) fra Steinkjer.

• Gjennombrudd da hun vant talentkonkurransen Lyden av lørdag på NRK1 i 2007.

• Albumene «Color of the Sun» (2008) og «No Guarantees» (2010). Spellemannpris i countryklassen for begge.

•Kulturdepartementet/GramArts Bendiksenprisen i 2011.

• Samboer med gitarist Alexander Pettersen, bosatt i Trondheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer