«Ikke redde for å dumme oss ut»

Før var Tove Stenby (63) en reservert bestemor på heltid. Nå er hun hele Norges Kotty, og drømmer om et scenecomeback med Kri Tangen (69).

«Eldrebølgen» på NRK har gjort ei gruppe eldre til A-kjendiser. Nå snakkes det om de gamles revansje, og unge mennesker gleder seg til å nå pensjonsalderen i en tilværelse med fritid og rødvinshygge.

Leker

- Da vi var ferdige med filmingen, sa en av kamerafolkene til meg: «En ting har denne jobben i alle fall lært meg - og det er at jeg ikke er redd for å bli gammel lenger», forteller Kri.

- Vi er ikke sløve som folk tror. Vi har levd et liv og er ikke så redde for å dumme oss ut lenger. Når man er 60 år, trenger man ikke være den flinkeste piken i klassen, vi tør å leke mer, sier Kotty.

Både Kotty og Kri håper serien kan bidra til at unge mennesker får et mer sammensatt bilde av den eldre aldersgruppa. De to lever livene sine stort sett som før. Men Kotty har fått mer selvtillit og drømmer om å gjøre noe for scenen igjen.

Vil til scenen

- Det har gitt mersmak å jobbe med «Eldrebølgen». Jeg håper at jeg kan komme meg på skråplanet og lage noe for scenen, kanskje sammen med Kri. Jeg har ikke lyst til å forbli en reservert bestemor på heltid, sier Kotty, som har fire barnebarn hun er veldig glad i. Hun har tidligere danset i Operaballetten og drevet ballettskole. Kri på sin side har nok med å leve det gode liv sammen med kona Randi, og tenker ikke så mye på et scenecomeback.

- Det å bli ferdig med «Eldrebølgen» var som å legge bak seg en forestilling. Jeg har blitt så gammel og sliten at jeg ikke orker å organisere noe. Men får jeg et tilbud, kan det hende jeg slår til, sier den pensjonerte skuespilleren.

De to bor begge i Fredrikstad, og får mye positiv respons.

- Her forleden var det noen som sendte meg Det nye testamentet fordi jeg er ateist. Men det returnerte jeg med et skarpt brev, humrer Kri.

- Mye oppmerksomhet

Birger «Biggen» Sundsbak, deltaker:

- Det er veldig overraskende at vi får så mye oppmerksomhet i etterkant. Det var overhodet ingen ubehageligheter ved å være med, etter én dag hadde vi vent oss til kameraene. Jeg har ikke hatt behov for samtaler med psykologen foreløpig, men har hørt at flere av de andre har hatt det.

- Bare moro

Turid Ågren, deltaker:

- Å delta i «Eldrebølgen» var en positiv opplevelse. Og nå blir jeg stoppet av folk som vil prate hele tida, og det er bare hyggelig. Jeg grudde meg litt for å reise fra barn og barnebarn i ti uker, men det var bare moro der oppe. Det var jo noen litt kranglete folk blant oss, men det satte bare farge på oppholdet. Jeg opplevde selv for første gang på mange år å bruke kjeft.