Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikke rør Xbox 360 mens du spiller!

Da ødelegges nemlig spillene dine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter at Xbox 360 ble lansert, har en rekke spillere smertelig fått erfare at man ikke må bevege på spillmaskinen mens den er i gang.

Da risikerer man nemlig at spilldisken blir så kraftig oppskrapet at den blir ubrukelig, noe du kan se demonstrert i denne videoen.

- Skulle bare flytte en ledning

Grunnen til at dette skjer er at cden eller dvden kommer borti laserhodet, noe som lager et stygt spor over hele disken.

Oppskrapingsproblemet er allerede veldokumentert, og på nettsiden Llamma.com har de funnet fram til en måte å fikse problemet på. Dette innebærer imidlertid at du må åpne opp maskinen, noe som gjør at garantien brytes.

En uheldig spiller som har opplevd å få «Project Gotham Racing 3» ødelagt, er Pål Eivind Nes.

- Det var en ledning som lå bak boksen, som jeg skulle ha flyttet foran. Derfor løftet jeg opp maskinen, dro ledningen under, og satte boksen ned igjen. Da hørte jeg en forferdelig lyd – og det viste seg at spilldisken som sto i hadde fått et bredt spor. Jeg rakk bare tre-fire timers spilling i «Project Gotham Racing 3» før spillet var helt ødelagt, forteller Pål Eivind Nes til Dagbladet.no.

- Burde tåle mer

FRAGIL: Om du eier en Xbox 360, så vær forsiktig med den mens du spiller. Er du uheldig, kan spilldiskene skrapes opp og ødelegges om maskinen blir beveget på under bruk. Foto: Microsoft
FRAGIL: Om du eier en Xbox 360, så vær forsiktig med den mens du spiller. Er du uheldig, kan spilldiskene skrapes opp og ødelegges om maskinen blir beveget på under bruk. Foto: Microsoft Vis mer

Nes er ikke imponert over denne åpenbare svakheten ved Xbox 360.

- Jeg har ikke vært borti at et drev har ødelagt en plate siden tidlig på 90-tallet. Nye cd-baserte maskiner burde tåle mer, spesielt en spillkonsoll som gjerne er i aktiv bruk. Vi tullet med at Microsoft måtte ha trådløse kontrollere på Xbox 360 for at man ikke skal risikere å nøkke i ledningen og dermed ødelegge spillene, sier han.

Nes forsøkte å få tilbake pengene han hadde betalt for spillet som ble ødelagt, men til ingen nytte.

- Det første vi ble spurt om i butikken var om vi hadde rørt ved maskinen. Da vi bekreftet dette, fikk vi blankt avslag på klagen vår. Nå tør jeg knapt bruke maskinen, verken til spill eller dvder. Jeg vurderer å åpne boksen for å sikre den, ettersom garantien er verdiløs og det samtidig er umulig å ta backup av dine egne spill, sier han.

- Står i bruksanvisningen

Microsoft er kjent med problemet, men mener at de ikke har noe ansvar for ødelagte spill om brukeren har rørt ved spillmaskinen mens den er i gang.

- I og med at det står i brukerveiledningen til Xbox 360 at man ikke skal flytte på konsollen når disken står i, har vi ingen policy på å erstatte spill som blir ødelagt fordi folk gjør det likevel, sier Espen Gylvik i Microsoft til Dagbladet.no.

Nes mener at det kunne vært gjort en bedre jobb med å si fra til kjøperne om at spillmaskinen er så fragil for bevegelse under bruk.

- Dette er noe som ikke står med store bokstaver utenpå innpakningen, noe det burde ha gjort. Det står i bruksanvisningen at man skal ta ut disken før man flytter på konsollen, men hvem er det vel som får med seg det?

ØDELAGT: Etter en runde i en Xbox 360-maskin i bevegelse, er denne disken ødelagt, noe du <a href=http://www.llamma.com/xbox360/news/Xbox-360-Game-Disc-Scratched.htm>kan se demonstrert her.</a>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!