Anmeldelse, Finn Olstad, Den store forsoningen

Ikke så mistrøstig likevel?

Historiker Finn Olstad betrakter mellomkrigstida på nytt, med skarpt blikk.

NY NORGESHISTORIE: Idrett vies stor plass i Finn Olstads norgeshistorie. Her er kombinertløper Hans Vinjarengen (20/8-1905 - 1/2-1984) i Holmenkollen i 1938. Foto: NTB SCANPIX
NY NORGESHISTORIE: Idrett vies stor plass i Finn Olstads norgeshistorie. Her er kombinertløper Hans Vinjarengen (20/8-1905 - 1/2-1984) i Holmenkollen i 1938. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hva var det med mellomkrigstida?

Krise på krise, naturligvis, arbeidsløshet og fascisme – elendighet uten ende. Alle som omtaler perioden, hva enten i personlige minner eller som del av større samfunnshistorier, har dvelt ved det mistrøstige i denne nedgangstid.

Men har de tatt feil? Det kan spørres i og med Finn Olstads nye bok. For hans historie om Norge 1905-45 bringer et annet motiv opp.

Bare tittelen bærer bud om dette – «Den store forsoningen». Forsoning i en periode av kaos? Samarbeid og forståelse i ei tid fylt av klassekamp og hat? Ja visst.

Midt i 1930-åra kom vendepunktet i så måte. De stridende parter forsonte seg. Samarbeidet ble knesatt i 1934, som en varig avtale om å holde fred i det store arbeidslivet. Forhistorien til denne avtalen strekker seg naturligvis flere år bakover, forgrent i de enkelte parter. Forsoningsprosessen blir dermed like viktig å forstå som hat-talen og alle konfliktene vi kjenner så godt.

Kjente aktører

Dette motivet, som her får æren av å bestemme hele epoken, materialiserer seg blant kjente aktører - med de gode gamle arbeidskonfliktene og alle fagforeningene i hovedrollen, ja med hele det velkjente batteriet av klassekamper på landsbygda og alle tvangsauksjonene som fulgte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer