Ikke så rik...

Kirsten Sundby ble framstilt som en jetsetter i den europeiske toppklassen på NRKs «Brennpunkt»-redaksjon i går kveld . At hun tjente 77700 kroner siste skatteår og får gratis flybilletter gjennom bijobben i SAS, fortalte dokumentaren ingenting. Var programmet troverdig?

Si din mening!

- Jeg synes ikke det er relevant hvor Kirsten Sundby får pengene fra, uttaler Maria Konow Lund, ansvarlig for gårsdagens rikmannsdokumentar på NRK1.

«Brennpunkt»-redaktør Alf R. Jacobsen introduserer programmet som en liten smakebit på hvordan de «virkelig rike» lever livet sitt, men fortalte aldri at sommerstedet Sundby spaserer på i NRK-filmen er eid av 28-åringens far, skipsmekler Nicolay Fredrik Sundby (61).

Ikke rik

Likningen for inntektsåret 1998 viser 77700 kroner i nettoinntekt og 242000 kroner i formue. Leiligheten i Bygdøy Allé er eid av familien.

Et familiemedlem bekrefter overfor Dagbladet at Sundby slett ikke er rik.
Hun har heller aldri vært det, men takket være gratisbillettene hun får gjennom bijobben i taxfreebutikken på Gardermoen og hennes nåværende franske kjæreste, som jobber i kleskonsernet GAP, kan hun leve jetsettlivet.

- Dere viser at hun lever et jetsettliv, men synes altså ikke det er relevant å spørre hvordan hun kan leve dette livet?
- Det var ikke den dokumentaren vi ville lage. Jeg har drevet research og veit hvor hun får pengene fra, men det hadde hun ikke lyst til å snakke om.

Drømmelivet

- Den franske kjæresten, den lave inntekten og at hytta ikke er hennes, hvorfor kom ikke det fram?

- Det var ikke hovedsaken. Det er det drømmelivet hun lever som er relevant, ikke hvordan hun kan leve det.

- Men sånn sett viser dere bare fram en flik av virkeligheten?

- Man vil alltid framstille bare en flik av virkeligheten.

På spørsmål fra Dagbladet seint i går kveld, vil ikke «Brennpunkt»-redaktør Alf R. Jacobsen være med på at programmet fører seerne bak lyset.
- Etter vår oppfatning er det en glitrende film basert på glitrende journalistikk, om to jenter som viser holdninger blant unge som enten er rike eller oppfører seg som om de er rike, sier Jacobsen.

- Hva hun tjener eller ikke tjener er ikke så viktig. Hun er datter av en skipsmekler...

Som tjente i underkant av 400000 kroner ved siste likning.

RIK, ELLER...? Kirsten Sundby (28) blir framstilt som rik av NRKs «Brennpunkt»-redaksjon. I 1998 tjente hun 77 000 kroner netto. I bakgrunnen venninnen Michelle Valente Ringestad (45).