KOMMENTARER

Ikke så super likevel

Regjeringens prestisjeprosjekt kan ende med utslitte lokalpolitikere og noen få titalls kommunesammenslåinger, til en kostnad av milliarder kroner.

GOD PLAN: Men superminister Jan Tore Sanner sviktet i gjennomføringen.
GOD PLAN: Men superminister Jan Tore Sanner sviktet i gjennomføringen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Kommunereformen har kostet millioner av arbeidstimer, svette og tårer. Dette semesteret ser ut til å varsle slutten på regjeringens store prosjekt. Regjeringen Solberg kan ha ødelagt muligheten for en omfattende kommunereform i flere tiår framover.

Utgangspunktet var supert, både regjeringsplattformen og samarbeidserklæringen er sterk og klar. Regjeringens analyse er riktig, det er behov for en kommunereform i Norge. Å gjøre Jan Tore Sanner til superminister med bredt mandat og vide fullmakter var en god idé, å gi større kommuner mer penger og større oppgaver viktig for å synliggjøre hvorfor kommunesammenslåing mange steder er lurt. Planen var å vise at å opprettholde dagens kommunestruktur vil føre til mer sentralisering og dårligere kommuneøkonomi. Budskapet nådde ikke fram.

Regjeringens strategi var for dårlig. Sanner ga kommunene strenge påbud om omfattende prosesser med stramme tidsfrister, avgjørende for en progresjon med bindende vedtak før stortingsvalget neste år. Dessverre var regjeringen ikke like streng med seg selv som med kommunene. De viktigste argumentene for sammenslåing skulle være mer penger og større oppgaver. Men både oppgavefordelingen og det nye inntektssystemet for kommunene ble klart så seint at det i realiteten ikke har hatt den minste virkning på opinionen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer