GOD PLAN: Men superminister Jan Tore Sanner sviktet i gjennomføringen.
GOD PLAN: Men superminister Jan Tore Sanner sviktet i gjennomføringen.Vis mer

Ikke så super likevel

Regjeringens prestisjeprosjekt kan ende med utslitte lokalpolitikere og noen få titalls kommunesammenslåinger, til en kostnad av milliarder kroner.

Kommentar

Kommunereformen har kostet millioner av arbeidstimer, svette og tårer. Dette semesteret ser ut til å varsle slutten på regjeringens store prosjekt. Regjeringen Solberg kan ha ødelagt muligheten for en omfattende kommunereform i flere tiår framover.

Utgangspunktet var supert, både regjeringsplattformen og samarbeidserklæringen er sterk og klar. Regjeringens analyse er riktig, det er behov for en kommunereform i Norge. Å gjøre Jan Tore Sanner til superminister med bredt mandat og vide fullmakter var en god idé, å gi større kommuner mer penger og større oppgaver viktig for å synliggjøre hvorfor kommunesammenslåing mange steder er lurt. Planen var å vise at å opprettholde dagens kommunestruktur vil føre til mer sentralisering og dårligere kommuneøkonomi. Budskapet nådde ikke fram.

Regjeringens strategi var for dårlig. Sanner ga kommunene strenge påbud om omfattende prosesser med stramme tidsfrister, avgjørende for en progresjon med bindende vedtak før stortingsvalget neste år. Dessverre var regjeringen ikke like streng med seg selv som med kommunene. De viktigste argumentene for sammenslåing skulle være mer penger og større oppgaver. Men både oppgavefordelingen og det nye inntektssystemet for kommunene ble klart så seint at det i realiteten ikke har hatt den minste virkning på opinionen.

Lokalpolitikerne har gjennomført brede prosesser med ulike alternativer og mange steder inngått flere motstridende intensjonsavtaler om sammenslåing. Når innbyggerne har blitt spurt om sin mening, har de derfor sjeldent kunne svare ja eller nei til sammenslåing, men måtte velge mellom ulike alternativer, uten å vite hvilke oppgaver kommunen skal løse eller hva det vil bety økonomisk. Da er det ikke rart at innbyggerne stemmer for å opprettholde dagens struktur, slik de har gjort i et stort flertall av folkeavstemningene.

Superministeren klarte aldri å få fram budskapet om at status quo ikke var et alternativ. Kommunepolitikerne er gjennom prosessene mange steder blitt overbevist om at sammenslåing er riktig, men de kan vanskelig overprøve velgernes klare råd, når de i disse dager vedtar sine innstillinger. Om fylkesmennene legger den samme folkemeningen til grunn i sine svar til regjeringen, vil det i realiteten bli politisk umulig å overprøve disse i Stortinget neste vår. I så fall vil regjeringens prestisjeprosjekt ende med utslitte lokalpolitikere og noen få titalls kommunesammenslåinger, til en kostnad av milliarder kroner.

I det perspektivet framstår kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner ikke som så super likevel.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.