Ikke så vanskelig å se hvem de forestiller, eller?

Peer Gynt møter Ari, Northug og Siv Jensen hos Skavlan i ellevill teateroppsetning.

(Dagbladet): Det er ikke akkurat en ny idé å modernisere Henrik Ibsen. Men Nationaltheatrets nye «Peer Gynt»-oppsetning tar konseptet et par skritt lenger enn vi er vant med.

I forestillinga, som har premiere lørdag og skal gå utover høsten, er gardmannssønnen nemlig tatt ut av sitt opprinnelige, bondske element og plassert i Fredrik Skavlans talkshowstudio, der han møter kontemporære kjendiser som Ari Behn, Siv Jensen, Per Fugelli og Petter Northug.

Seterjentene i Ibsens opprinnelige dramatiske dikt er byttet ut med skijentene Marit Bjørgen og Therese Johaug, mens innflytteren og haugianeren Solveig er blitt muslimsk innvandrer.

Peer selv er blitt en passe ufordragelig, middelaldrende mann i Eindride Eidsvolds skikkelse.

- Peer Gynt er blitt 50 og er i midtlivskrise - og kanskje er Norge i en slags midtlivskrise også? Peer Gynt er noe av det mest nasjonale vi har, men underveis har han kanskje mistet litt av sin funksjon, sa regissør Alexander Mørk-Eidem til Dagbladet da arbeidet med forestillingen foregikk i vinter.

 Peer Gynt er jo opprinnelig både norgessatire og en satire over visse personlighetstrekk - det er et stykke som inneholder veldig mye humor på Norges bekostning, og noe av dette er kanskje blitt borte. Folk flest tenker nok på Peer Gynt som en slags Askeladden i dag, en sjarmerende drittsekk, men kanskje vi har lagt litt for mye vekt på det sjarmerende, sier Mørk-Eidem.

TALKSHOWVERT: Mattis Herman Nyqvist som Fredrik Skavlan. Alle foto: Nationaltheatret/Scanpix
GLAD KJENDIS: Jon Øigarden som Ari Behn.
MODERNE SETERJENTE: Andrea Bræin Hovig som Therese Johaug.
KLOK MANN: Jon Øigarden som Per Fugelli.
RIKING: Finn Schau som Olav Thon.
GULLGUTT: Mattis Herman Nyqvist som Petter Northug.
PARTILEDER: Marika Enstad som Siv Jensen.
PEER SJØL: Eindride Eidsvold som Peer Gynt og Anne Krigsvoll som Mor Aase.