HVORDAN BLI FRISK? I min verden er det like naturlig å oppsøke en healer som legen min, skriver Trine Grung. Bilde fra 
Alternativmessen i Oslo Spektrum.Foto: Scanpix
HVORDAN BLI FRISK? I min verden er det like naturlig å oppsøke en healer som legen min, skriver Trine Grung. Bilde fra Alternativmessen i Oslo Spektrum.Foto: Scanpix Vis mer

Ikke så veldig «alternativt»

Det kan være nyttig å utforske alternativ medisin, mener Trine Grung.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alternativ medisin kan vi forstå på ulike måter. På bloggen min, trinegrung.no, har Hilde Larsen, kalt HelseHilde, fått slippe til fordi jeg finner hennes helsehistorie interessant. Jeg vil ikke kalle hennes «reise» alternativ. Hun har valgt å følge sin egen vei, og tar egne valg for egen helse.

Av det offentlige helsevesen fikk Hilde beskjed om at det ikke var noe mer de kunne gjøre for hennes svært alvorlige leddgikt, annet enn de medisiner som til slutt nesten tok livet av henne. I dag blir hun friskere og friskere for hver måned som går og da mener jeg at det hun gjør for å bli bedre fortjener oppmerksomhet. Hilde har endret sitt kosthold, blant flere helsetiltak. Det er ikke veldig alternativt å endre kostholdet. Endringer i kosten vil gi svært mange pasienter med kroniske lidelser et heldig utfall, og her snakker jeg av erfaring.

Begrepet «alternativ medisin» kan innebære så mye. Helsetilbudet som finnes utenfor det offentlige helsevesenet er så omfattende at jeg måtte tatt hele avisa i bruk for å utdype. Jeg har ikke oversikt over hele alternativmarkedet, og kan derfor ikke redegjøre for alt som finnes. Helsekostbutikker er ikke så veldig alternativt i 2010. Jeg ser på alternativ medisin som akkurat det, et alternativ, som ikke er så veldig «alternativt».

<strong>DEBATT OM SELVUTVIKLING:</strong> Innleggsforfatter Trine Grung.  Foto: Mette Møller
DEBATT OM SELVUTVIKLING: Innleggsforfatter Trine Grung. Foto: Mette Møller Vis mer

Det handler mye om kunnskap, et ønske om å være frisk, å være engasjert i egen helse og å gjøre noe selv, heller enn å la ansvaret ligge hos andre. Et viktig element er det økonomiske, for alternativ medisin koster ofte, men å starte med å endre kostholdet, for å endre helsen, er ikke dyrt. Mat må en ha likevel.

For meg handler ikke dette om å plassere det alternative i en bås for seg. I min verden er det like naturlig å oppsøke en healer som legen min. De utfyller hverandre og gir meg noe som jeg trenger. Om effekten ikke er dokumentert er sekundært for meg. Det handler det om å ta egne valg og utforske de muligheter som finnes. Å stille med et åpent sinn og hele tida ha friskhetsfokus. Jeg vil være frisk og det betyr at jeg velger et alternativ i tillegg til min egen lege.

DEBATT OM SELVUTVIKLING OG ALTERNATIV MEDISIN

Les også:

Tonje Olsen: De selvutvikla damene

Hilde Larsen svarer Tonje Olsen: Kynisk og fordømmende

Peter Andre Jensen: Spar pengene og kreftene dine

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer