Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikke så vellykket

Slapp oppfølger til den historiske romanen om loshustruen Kristiane.

BOK: Samlagets svar på Elstad/Wassmo, TV 2-journalisten Trude Teige, debuterte i 2002 med den historiske romanen «Havet syng».

Åpen slutt

Det var en relativt vellykket roman om den sterke loshustruen Kristiane, med en så åpen slutt at oppfølgeren måtte komme. Og nå er den her, med den litt tungvinte tittelen «Lene seg mot vinden».

Kristiane er nå en middelaldrende kvinne som har sitt å stri med. Sønnen vil bli musiker og ikke los, slik den steile moren ønsker. Hun lider i ekteskapet etter at mannen ikke kan tilgi at hun en gang var utro. Samtidig sliter den litt enfoldige hareskårsøsteren med en svært brutal ektemann. Romanens episke senter er et dødt spedbarn som blir funnet, og letingen etter moren, som skal på tukthus. Her er også en matador i Ålesund som forgjeves prøver å mildne Kristiane, en vekkelsespredikant og en gammel kjærlighet som ikke visner.

Overflatisk

Svært velkjente attenhundretallstemaer altså, i en roman som vel ikke kan kalles vellykket. Til det er den altfor overflatisk, og framstår nærmest som en collage over de mange gjenkjennelige temaene. Teige er god på miljøskildringer, men det blir liksom med det.

Fortellervinkelen er så vinglete at portrettet av Kristiane blir haltende og lite overbevisende. Og til tross for god språklig flyt, i en sjanger som vel ikke krever all verdens stilistiske krumspring, bruker Teige så mange klisjeer at det i passasjer nærmer seg kiosknivå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media