Anmeldelse: «The Haunting of Hill House» på Netflix

Ikke se denne serien alene!

Det bare er å ta av seg hatten for «The Haunting of Hill House». Og så gjemme seg bak den.

TRAILER: «The Haunting of Hill House er Netflix’ nye grøsserserie som skal skremme vannet av deg i høstmørket. Video: Netflix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TV-ANMELDELSE: I grøssen og gruens taksonomi følger det gjerne med en iboende undertekst til de ulike undersjangrene.

Litt grovt kan man si at monsterfortellingene ofte egentlig handler om menneskets kamp mot naturen og det mørke, underbevisste i oss selv («Haisommer»), eller teknologi og menneskelig overmot løpt løpsk («Frankenstein», «The Terminator»).

Vampyr-, varulv- og body horror­-sjangeren billedliggjør gjerne transformasjon, seksuell oppvåkning, annerledeshet og kjødets kamp mot sinnet, eller aldrings-, sykdoms- og smitteangst («Twilight», «En Vampyrs Bekjennelser», «Fluen»). Zombier er gjerne en metafor for hva enn det skulle være av eksistensiell åndenød og drukningsangst, alt fra døden eller tidens ubønnhørlige marsj, til frykten for å bli slukt av sosiopolitiske strømninger og forbrukersamfunnets apati («Dawn of the Dead», «28 Days Later»).

Og den kanskje største, og eldste, av disse sjangrene – spøkelseshistorien – er en perfekt lekegrind for begravde hemmeligheter som er i ferd med å innhente oss, fortidas synder som hjemsøker nåtida, og ubearbeidede traumer og uuttalte frykter som tvinger seg opp gjennom underbevissthetens overflatehinne og hvisker grusomme sannheter i øret på oss mens vi sover.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer