"Ikke kall meg sønn!"
"Ikke kall meg sønn!"Vis mer

Anmeldelse: "Ikke kall meg sønn"

Ikke se min kjole

Lårkort fortelling burde dekket mer.

FILM: I The New Yorker skrev kritiker James Wood i fjor: “I’m unafraid to host a big spoiler party—a novel that can be truly “spoiled” by the summary of its plot is a novel that was already spoiled by that plot.” Det samme gjelder film. Og brasilianske «Ikke kall meg sønn» tilhører en type film med et fikst plott, som man enten holder tilbake eller velger å avsløre i omtaler og trailere. Her avsløres veldig mye i omtalen: «En dag banker politiet på døra og forteller at han ble stjålet fra sykehuset som nyfødt.» Og resten blir fortalt i traileren, inkludert en sterk oppgjørsscene fra slutten. Jeg så filmen på Film fra sør-festivalen uten å vite noe på forhånd. Flere burde fått denne muligheten.

Gutt i dameklær

Bak lukkede dører utenfor mors rekkevidde kler den emorocka brasilianske 17-åringen Pierre (Naomi Nero) seg i dameklær, sminker seg foran speilet og skyller ansiktet i skam. Og etter at han og søsteren er plassert i nye familier klamrer han seg til innsiden av klærne. Filmens morsomste scene – som fikk et overrasket publikum til å le befriet på visningen jeg overvar – foregår ved et prøverom, der en totalinnstilling og lang tagning fanger da Pierre kommer ut av gardinene som cross-dresser foran sjokkerte foreldre.

Familiebånd

Utforskinger av arv og miljø er en veloppdratt filmtype, og blant de senere årenes fremste eksempler er Hirokazu Koreedas langsomt revnende «Som far, så sønn» (2013), som omhandler ombyttede barn og kvalene ved å returnere dem til biologiske foreldre. «Ikke kall meg sønn» berører ikke i lignende grad, og stiller heller ingen særlig skarpe spørsmål om den svært dramatiske situasjonen eller identitet, kjønn, klasse og biologi. Og at lillesøsteren Jacquelines (Lais Dias) historie nær neglisjeres er uforståelig, og bidrar til å svekke både manuskriptets og hovedkarakterens troverdighet. Ti minutter til om henne hadde hjulpet en så sjelden ting som en for knapp film.

Ikke kall meg sønn

4 1 6

Drama

Regi:

Anna Muylaert

Skuespillere:

Naomi Nero, Daniel Botelho, Daniela Nefussi, Matheus Nachtergaele, Lais Dias

Premieredato:

21.10.2016

Aldersgrense:

12 år

Orginaltittel:

Mãe só há uma

«Prøverom.»
Se alle anmeldelser