Ikke sex, bare røre

LONDON (Dagbladet): Hollywoods nye yndling, Josh Hartnett (23), levde i sølibat for å forberede seg til rollen i snart norgesaktuelle «40 dager og 40 netter».- Men hvor lenge jeg greide det, er en hemmelighet, sier han.

Matt spiller en ung mann som bestemmer seg for ikke å ha sex i 40 dager og netter, en bragd som av omgangskretsen blir regnet for å være naturstridig.

23-åringen fra Minnesota er for tida aktuell i «Black Hawk Down», og hadde også en rolle i fjorårets store flopp, «Pearl Harbor». 31. mai er han norgesklar i «40 dager og 40 netter», som karakteren Matt med våte drømmer og periodevis svært synlig ereksjon.

- Filmen krevde at jeg gjorde en del ting jeg ikke ønsket at moren min skulle være vitne til. Nå har hun sett den, og det var pinlig, innrømmer mannen som er blitt sammenliknet med en ung Tom Cruise.

Normal kjæreste

Om det generelle problemet med å styre lyster, sier fyren med en dråpe vikingblod rennende gjennom årene:

- Jeg har til tider en nevrotisk personlighet, og kan bli besatt av roller jeg spiller eller av hobbyen min, som er å male. Men det kommer ikke helt ut av kontroll. Matt er litt mer overilt enn jeg er.

Den unge filmstjernen har også en kjæreste som hjelper ham med å holde beina på jorda.

- Jeg er sammen med kjæresten min fra gymnastida. Vi gjorde det slutt en lang periode og jeg gikk ut med andre jenter. Vi ble sammen igjen i fjor.

Den utkårede er hva Josh betegner som «normal», altså en person som ikke er involvert i filmbransjen.

Britney-syndromet

- Er det noe poeng i å avstå fullstendig fra sex?

- Nei, egentlig ikke. Jeg tok sølibatløftet og fant det ikke spesielt belysende. Men hvis sex styrer livet ditt, er det kanskje på tide å kutte ned. Personlig vil jeg ikke avstå fra sex.

Hartnett erkjenner at han ikke har særlig nærkontakt med det superamerikanske Britney Spears-syndromet, popidolet som ble verdensberømt på å markedsføre seg sjøl som jomfru.

Tilværelsen som filmstjerne har imidlertid ført til et par endringer i hverdagen. Det kan være problematisk å få seg en kopp kaffe uten at noen blir for nærgående.

- Sist jeg var i New York, ble kjæresten min og jeg fotfulgt av paparazzier. I Minnesota, hvor jeg fremdeles bor, er det ikke slik. Men jeg er en heldig fyr som gjør det jeg liker.

Neste jobb for Josh Hartnett er en film sammen med Harrison Ford. De to skal være detektivpar i Los Angeles.

Da blir det ikke damejakt, men skurkejakt for Hollywoods nye stjerne.