DEBATT

Høyres kommunikasjonsstrategi:

Ikke si det

Høyres landsmøte har ikke vedtatt et program, de har vedtatt en kommunikasjonsstrategi.

KLAR TALE? Artikkelforfatter  Dag Terje Andersen da han var  Stortingspresident (t.v.) og Høyre-leder Erna Solberg.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KLAR TALE? Artikkelforfatter  Dag Terje Andersen da han var  Stortingspresident (t.v.) og Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I stedet for å vedta kutt i sykelønn, som mange av Høyres støttespillere og representanter argumenterer for, har landsmøtet vedtatt å sette ned et utvalg for å se på sykelønnsordningen. Det er vel likevel liten tvil om hva dette reelt sett betyr. I stedet for å videreføre punktet om søndagsåpne butikker, gikk landsmøtet inn for en formulering om å «tilpasse åpningstidene i handelsnæringen...». Men ingen bør la seg forlede til å tro at Høyre har endret sitt egentlige mål om søndagsåpne butikker.

For å dempe inntrykket av deres egentlige ønske om å svekke arbeidsmiljøloven ytterligere, skriver de i programmet «Ha en moderne arbeidsmiljølovgivning … og nødvendig fleksibilitet i organiseringen av det daglige arbeid.» Den samme strategien fulgte Høyre i valget 2013 da de lovet å opprettholde faste ansettelser som hovedregelen i arbeidslivet. Men i regjering har de i motsetning til sitt valgløfte fått vedtatt generell adgang til midlertidige ansettelser. De har også svekket arbeidsmiljøloven på en rekke andre punkter.

Skattepolitikken er et annet område der de følger samme strategi. Etter 3,5 år med milliarder i skattekutt til landets rikeste, justerer Høyre språkbruken i programmet ved å legge til ordet moderat foran skattekutt. Erna Solberg har presentert dette som at Høyres skattepolitikk endres til det bedre. Mens finanspolitisk talsmann Svein Flåtten forklarte landsmøtet at skattekuttene de siste 3,5 årene også har vært moderate. Da er det ikke til å misforstå at Høyres vedtak handler om kommunikasjon, ikke politikk.

Det er en kjent strategi for høyrepartiene i Europa, blant annet høyrepartiet Moderaterna i Sverige, å tone ned sakene de vet folk er uenige i. Derfor er det viktig å se hva regjeringspartiet Høyre gjør, ikke hva de sier. Det hjelper lite at de blinker til venstre, når de svinger til høyre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer