Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Ikke sikkert det blir digital-tv

Giske tviler på om folk synes det er verdt investeringen.

(Dagbladet.no): - Det er ikke sikkert at det blir gitt konsesjon for et digitalt bakkenett for tv, sa kulturminister Trond Giske da han åpnet Mediedagene i Bergen i går, melder NTB.

Han synes han har vanskelige spørsmål å avklare de neste ukene:

I løpet av mai må Kirke- og Kulturdepartementet sammen med Samferdselsdepartementet, avgjøre om NRK, TV 2 og Telenor skal få lov til å bygge ut det digitale bakkenettet gjennom selskapet Norges Televisjon (NTV).

Må investere mye

Aktørene søkte om konsesjonen 30. september i fjor og trekløveret, som er eneste søker, begynner å bli utålmodige.

- Folk flest må oppleve dette krevende teknologiskiftet som en kvalitetsforbedring. Hvis ikke folk ser det positive i dette, er prosjektet problematisk, sier kulturministeren og peker på at folk må investere mye i overgangen.

- De må kjøpe en boks og et digitalkort til hver tv de har hjemme og på hytta. Noen vil oppleve at de ikke får inn de nye signalene hvis hytta ligger i et område der det blir dårlig mottak. De vil spørre hvorfor de ikke kan beholde det gamle systemet, sa en noe mediepessimistisk Giske om motforestillingene.

Likevel mener kulturministeren at et teknologiskifte er nødvendig.

PESSISMIST: Trond Giske tviler på om folk vil betale for de nødvendige investeringene for å få tilgang til digital-tv. Foto: BJØRN LANGSEM
PESSISMIST: Trond Giske tviler på om folk vil betale for de nødvendige investeringene for å få tilgang til digital-tv. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

- Opp til markedskreftene

Norges Televisjon har forpliktet seg til å sørge for dekoderbokser som fungerer godt dersom de får konsesjonen.

- Vi har skrevet i søknaden at boksene skal koste maks 1500 kroner når vi stenger det analoge nettet, sier kommunikasjonsdirektør Anne Karin Augland til Dagbladet.no.

- Dette er på mange måter opp til markedskreftene. Vi har fått beskjed om at det ikke er en eneste statlig krone på bordet. Men vi vil jo ha så rimelige bokser som mulig slik at overgangen blir så smidig og grei som mulig, forteller Augland.

Sverige og Finland har hatt negative erfaringer med dekoderbokser. Augland ønsker derfor en offentlig norsk godkjenningsinstans for disse boksene.

En undersøkelse i Storbritannia, som ligger langt framme i utviklingen av digital-tv, viser at kostnadene er avgjørende for hvorvidt brukerne blir med over til digitalt format.

Den britiske undersøkelsen sier også at stenging av analoge kanaler skrur opp tempoet for teknologiskiftet.

Vil stenge FM

Dette bringer oss videre til den norske diskusjonen om digital radio, noe Giske også kom innom under åpningstalen i Bergen.

I Norge har Digitalradioutvalget kommet med en innstilling om å stenge FM-nettet og at Norge skal satse på digitalradiostandarden DAB. Stengingen er foreslått i 2014.

Generalsekretær i IKT-Norge, Per Morten Hoff, mener en eventuell stenging av FM er å tvinge lytterne over til digital radio.

- FM bør ikke slukkes så lenge det finnes interessenter som vil sende på FM, og lyttere som vil lytte på FM, skriver Hoff i VG i dag.

Naboland i Europa har valgt ulike løsninger.

Digitalradioutvalgets innstilling vurderes nå i Kulturdepartementet, og Giske ville ikke fortelle hvilken holdning han har inntatt.

Utvalget har foreslått at FM-nettet skal stenges i 2014. Dette vurderes nå i Giskes departement, men statsråden røper ikke hva han mener om spørsmålet.

Han mener imidlertid det vil være gunstig for utskiftingen å fastsette en bestemt dato.

- Stortinget må ta avgjørelsen, sier Giske ifølge NTB.

Meld deg på Kulturavisa, sendes gratis ut hver torsdag:

litteraturavisa kulturavisa
Navn:
E-post:
SÅ BILLIG SOM MULIG: Kommunikasjonsdirektør i NTV, Anne Karin Augland, har ikke utviklet dekoderboksene ennå.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media