LAV INTERESSE: Når han diskuterer deltakelse i Tour de Ski er det den lave interessen utenfor Norden og Russland Martin Johnsrud Sundby er opptatt av, skriver artikkelforfatter. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
LAV INTERESSE: Når han diskuterer deltakelse i Tour de Ski er det den lave interessen utenfor Norden og Russland Martin Johnsrud Sundby er opptatt av, skriver artikkelforfatter. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

Debatt: skisport

Ikke sikkert det er så mange år igjen med store internasjonale arrangement innen langrenn

Trener Iversens aktive dødshjelp.

Meninger

Jeg tror jeg skal se Tour de Ski i år. Man må se mens man kan, det er ikke sikkert det er så mange år igjen med store internasjonale arrangement innen langrenn.

En som snakker om slike bekymringer er Martin Johnsrud Sundby. Når han diskuterer deltakelse i Tour de Ski er det den lave interessen utenfor Norden og Russland han er opptatt av. Han mener derfor de beste må stille i Touren rett og slett for å bidra til å øke interessen, eller i det minste demme opp for sviktende interesse.

Temaet er skrikende aktuelt. I verdenscupløpene i Davos forrige helg kunne sendingene formidle noe som skulle være publikums jubel og kubjeller. Det var noe som skurret, det var ingen bilder av dette «jublende» publikumet.

Det vi rent faktisk så av bildene var løyper gjennom tomme skoger og glisne rekker av langrennsfolk langs reklameskiltene på arenaen. Det var ingen jublende masser. Enten sto en usynlig gjeng og hoiet ved noen mikrofoner, eller så hørte vi lydeffekter lagt på bildene for å kamuflere stillheten. Det var i alle fall ikke mange som hadde møtt opp for å se de nest beste møte de andre nest beste i en idrett de ikke har noe forhold til.

Til Dagbladet sier markedsdirektøren i FIS at de er bekymret, (selvsagt …) først og fremst på grunn av sviktende sponsorinntekter: «Viessmann trakk seg som langrennssponsor etter 16 år og at langrenn blir mindre vist på TV i store markeder som Tyskland og Polen.»

Og for å ytterligere minne oss selv på hvor marginal langrennsinteressen allerede er utenfor Norden, kan det være interessant å se på YouTube sine klipp fra idrettens store begivenheter. Superhelten Northug er i særklasse innen langrenn, men selv hans bravader har bare ett klipp som passerer 1 million visninger.

Innen langrenn er dette stort, men sammenliknet med alt annet er det smått: For eksempel er det mange klipp fra snooker med 5–10 millioner visninger, og andre små idretter som synkronsvømming, vannpolo, bobsleigh og aking danker også ut langrenn med svært god margin. Det er altså her langrenn sin utbredelse og popularitet er i dag: Laangt bak synkronsvømming.

Og midt oppe i denne situasjonen, på vei fra ille til verre, har landslagstrener Ole Morten Iversen greid å overbevise Therese Johaug om å ikke stille på Touren. Han forteller til Dagbladet med stolthet om dette bidraget til å gjøre idretten enda mindre interessant på kontinentet: «Jeg savner flere som tør å gjøre det samme. Vi var til slutt veldig enige om valget, både landslagsledelsen, Pål Gunnar og Therese selv. Tour de Ski kan hun gå neste år, men VM i Seefeld er bare nå.»

Vi kan klare oss noen år til med å legge lydspor av jubel på boks oppå bildene av internasjonalt langrenn og late som ser på en internasjonal idrett med noe bredde. Men er ikke dette litt trist?

Som en liten start i en annen retning vil jeg be «landslagsledelsen, Pål Gunnar og Therese selv» ta et møte med Martin Johnsrud Sundby og lytte godt til det han sier.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.