KOMMENTARER

Dommen mot Harvey Weinstein:

Ikke sikkert han skjønner

Dommen mot Harvey Weinstein er en erkjennelse av at historier om overgrep ofte er kronglete og ambivalente. Men hovedpersonen selv gir ikke tegn til å forstå hvorfor han felles.

BLE DØMT: Harvey Weinstein ble dømt for voldtekt og seksuelle overgrep, selv om en av anklagerne hadde hatt et frivillig seksuelt forhold til ham senere. Vanligvis ville dette gjort at aktor hadde nølt med å ta tak i saken. Foto: Johannes Eisele / AFP
BLE DØMT: Harvey Weinstein ble dømt for voldtekt og seksuelle overgrep, selv om en av anklagerne hadde hatt et frivillig seksuelt forhold til ham senere. Vanligvis ville dette gjort at aktor hadde nølt med å ta tak i saken. Foto: Johannes Eisele / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Etter at New York Times først avslørte at Harvey Weinstein hadde trakassert og forgrepet seg på kvinner i filmbransjen i flere tiår, høsten 2017, har over hundre kvinner stått fram med historier om hvordan filmmogulen hadde presset seg på dem. En skulle derfor tro at det ville være en grei sak da Weinstein ble stilt for retten for i New York. Likevel var det knyttet stor spenning til hvilken konklusjon juryen ville ende på.

Weinstein-ofrene som hadde stått fram kunne unisont puste ut mandag kveld, da han ble kjent skyldig i to av fem tiltalepunkter, for voldtekt og seksuelle overgrep, og risikerer opptil 25 år i fengsel – og før det, står han overfor en liknende straffesak i California. Men det var på ingen måte gitt at det skulle gå slik.

Bak alle anklagene finnes det nemlig enkelthistorier som ofte er ulike og kompliserte. Det som er konsistent, er Weinsteins oppførsel: Han insisterer på å møte kvinnene på hotellrommet sitt, eller tvinger seg inn i leiligheten deres. Han møter dem i badekåpe og begynner med å be dem massere ham, han tvinger seg til sex og oralsex. Men kvinnene det er snakk om reagerer ulikt. Noen fryser til, noen stikker av. Noen gir etter, noen skjeller ham ut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer