Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dommen mot Harvey Weinstein:

Ikke sikkert han skjønner

Dommen mot Harvey Weinstein er en erkjennelse av at historier om overgrep ofte er kronglete og ambivalente. Men hovedpersonen selv gir ikke tegn til å forstå hvorfor han felles.

BLE DØMT: Harvey Weinstein ble dømt for voldtekt og seksuelle overgrep, selv om en av anklagerne hadde hatt et frivillig seksuelt forhold til ham senere. Vanligvis ville dette gjort at aktor hadde nølt med å ta tak i saken. Foto: Johannes Eisele / AFP
BLE DØMT: Harvey Weinstein ble dømt for voldtekt og seksuelle overgrep, selv om en av anklagerne hadde hatt et frivillig seksuelt forhold til ham senere. Vanligvis ville dette gjort at aktor hadde nølt med å ta tak i saken. Foto: Johannes Eisele / AFP Vis mer
Kommentar

Etter at New York Times først avslørte at Harvey Weinstein hadde trakassert og forgrepet seg på kvinner i filmbransjen i flere tiår, høsten 2017, har over hundre kvinner stått fram med historier om hvordan filmmogulen hadde presset seg på dem. En skulle derfor tro at det ville være en grei sak da Weinstein ble stilt for retten for i New York. Likevel var det knyttet stor spenning til hvilken konklusjon juryen ville ende på.

Weinstein-ofrene som hadde stått fram kunne unisont puste ut mandag kveld, da han ble kjent skyldig i to av fem tiltalepunkter, for voldtekt og seksuelle overgrep, og risikerer opptil 25 år i fengsel – og før det, står han overfor en liknende straffesak i California. Men det var på ingen måte gitt at det skulle gå slik.

Bak alle anklagene finnes det nemlig enkelthistorier som ofte er ulike og kompliserte. Det som er konsistent, er Weinsteins oppførsel: Han insisterer på å møte kvinnene på hotellrommet sitt, eller tvinger seg inn i leiligheten deres. Han møter dem i badekåpe og begynner med å be dem massere ham, han tvinger seg til sex og oralsex. Men kvinnene det er snakk om reagerer ulikt. Noen fryser til, noen stikker av. Noen gir etter, noen skjeller ham ut.

Blant historiene om Harvey Weinsteins ofre finnes også flere historier om kvinner som var hyggelige og flørtende med ham etter at overtrampene hadde funnet sted. Noen av dem hadde frivillig sex med ham ved seinere anledninger. Noen av de sistnevnte har stått i vitneboksen i New York, og har vært grunnlaget for at Weinsteins forsvarere har kunnet hevde at de har vært de som har utnyttet ham. De har blitt framstilt som ambisiøse kvinner som brukte seksualiteten sin til å komme seg opp og fram, og som seinere endret historiene sine for å passe et Metoo-narrativ.

At ofre fortsetter å være hyggelige mot den som har trakassert dem, er ikke det minste rart. De har mye å tape hvis relasjonen til maktpersonen surner, og i tilfellet Weinstein var det en høyst reell risiko for hevnaksjoner. At det oppstår frivillige seksuelle forhold i kjølvannet av et overgrep, kan være vanskeligere å forstå. Men forsvaret hentet inn ekspertvitner som forsøkte å gjøre rede for hvorfor dette skjer: Ofre kan ønske å gjenvinne kontrollen i en relasjon, de kan prøve å fortrenge eller bagatellisere den delen som var ufrivillig, eller de kan ha blitt manipulert.

Tradisjonelt har likevel denne typen komplikasjoner gjort at amerikanske aktorer har nølt med å gå videre med overgrepssaker. Historier der det ikke er et konsekvent frastøtt og avvisende offer kan være vanskelig å få til å passe inn i skjemaet. Men historier der både sex og makt er involvert er kronglete, preget av frykt og ofte skyldfølelse, og det er krevende å reagere konsekvent hele veien. Fellelsen i Weinstein-saken er også en erkjennelse av dette.

Hva Weinstein selv tenker om alt som har skjedd, er ikke godt å si. Flere av ofrene som har stått fram, har fortalt om en mann som kunne briste i gråt, som sa ting som «Hvem ville vel kysse en mann med et ansikt som dette?» og «Du liker meg ikke fordi jeg er feit».

Gjennom historiene får man et inntrykk av en mann som mente han var for stygg til at noen kunne begjære ham, og som ber om rene seksuelle tjenester, og ikke har noen forventning om at kvinnene skal attrå ham eller ha glede av handlingene. Ofte har det vært snakk om rene, uforfalskede tilbud om at kvinnenes karrierer vil skyte fart dersom de gir etter for ham, og at de vil bli skadelidende dersom de nekter

Samtidig som Weinsteins selvforakt skinner gjennom i vitnesbyrdene, virker det ikke som om han har tatt innover seg at han har gjort noe galt. Hele veien har han vært en slugger som har kjempet tilbake mot anklagerne sine med alle våpen han har hatt til rådighet. Mens New York Times og The New Yorker jobbet med å få avslørt ham, hyret han inn et firma med tidligere Mossad-agenter for å samle informasjon om anklagerne som kunne brukes til å diskreditere dem, og forsvarsteamet hans hadde forberedt store dossierer til bruk under rettssaken for å få medier og andre til å sette spørsmålstegn ved kvinnenes historier.

Selv om Weinstein har anket, virker det sannsynlig at han kommer til å tilbringe flere år i fengsel. Derimot er det slett ikke sikkert han vil fullt ut forstå hvorfor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!