LEDER

Ikke skrot PISA-undersøkelsen

Å melde norske elever av PISA-undersøkelsen vil være som å helle barnet ut med badevannet.

TEST: PISA-testen bør bestå. Foto: NTB Scanpix
TEST: PISA-testen bør bestå. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Senterpartiet ønsker at norske elever ikke lenger skal være med på PISA-testene. Å sammenlikne norske elever med resultatene til elever i Singapore har ingen verdi, sa Anne Thingelstad Wøien (Sp) i «Politisk kvarter» på NRK i går morges.

Senterpartiet har litt rett, men men tar mest feil.

PISA-undersøkelsene brukes for mye mer enn de er verdt i den politiske debatten. Testen undersøker noen få, men riktig nok sentrale parametre; matematikk, lesing og naturfag. Resultatene herfra gir et begrenset bilde av hvordan elevene presterer, men kunnskapen PISA gir oss gjør det mulig å følge utviklingen innenfor de områdene som kartlegges. Er trenden positiv eller negativ? Den norske trendutviklingen har vært stabil, og det er bra.

Selv om PISA-undersøkelsen ikke forteller oss noe klart om årsak og virkning i utdanningspolitikken, kan den føre til viktige debatter. Etter PISA 2001 kom det fram at Norge ikke hadde noen systematisk opplæring i lesing, og diskusjonen i etterkant har gjort oss mer bevisste på undervisningspraksis.

Sammenlikningen med andre land er også verdifull, men først og fremst målt mot de som likner oss selv språklig og kulturelt. Hvordan vi gjør det i forhold til Singapore er altså ikke så spennende. Hvordan vi gjør i forhold til de nordiske landene er derimot interessant å vite.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer