DEBATT

Tobakkspakninger:

Ikke skyld på barna

Helsedirektoratet har rullet ut den brungrønne løperen for de nye standardiserte snus- og sigarettpakningene.

NYE TOBAKKSPAKKER: Her er de nye innpakningene til snus og tobakkspakker.
NYE TOBAKKSPAKKER: Her er de nye innpakningene til snus og tobakkspakker. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

1. juli trer loven i kraft som pålegger skal alle tobakkspakninger ha lik form, lik farge og lik påskrift. Samtidig som logo og annen forbrukerinformasjon blir forbudt. I Helsedirektoratet reklamefilmer, som er sett hundretusener av ganger på nett, er det barnas hensyn som skyves fram. «Derfor fjernes nå farger og logoer. For barnas skyld», heter det i filmen.

I en annen reklamefilm møter vi Olea, Rebecca og Nora på ni og ti år, som sitter rundt et bord og diskuterer hvilke snusbokser de liker best. De framhever hvor mye de liker fargene og formen på boksen, men utelater det åpenbare faktum at nikotin er avhengighetsskapende stoff som påvirker hjernen din på et helt annet nivå enn fargen på innpakningen. Å sammenlikne fargevalg med effekten av nikotin er i beste fall en avsporing.

Det er et noe underlig valg av Helsedirektoratet å påkoste en stor kampanje for oppmerksomhet rundt et produkt nesten ingen av oss bruker lenger. For 10 år siden røyket faktisk 20 prosent av ungdom i aldersgruppen 16 til 24. Nå er andelen nede på bare fire prosent. Helsedirektoratet må ha ligget under en stein for å unngå å ha fått med seg at det ikke lenger er kult å røyke. Hvis de nøytrale tobakkspakningene skal rette seg mot morgendagens 18-åringer, tror jeg det feiler. For i 2025 når Olea, Rebecca og Nora endelig fyller 18 år, er det sannsynligvis ikke røykende igjen, verken i deres omgangskrets eller aldersgruppe. Om snusen består, gjenstår å se.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer