Ikke skyld på Sophie Elise

Det er på tide å løfte blikket.

FEIL MÅL: Det Sophie Elise tjener på bloggen sin er småpenger sammenlignet med det skjønnhetsindustrien tjener på henne, skriver artikkelforfatteren. Foto: Asia Hansen / Dagbladet
FEIL MÅL: Det Sophie Elise tjener på bloggen sin er småpenger sammenlignet med det skjønnhetsindustrien tjener på henne, skriver artikkelforfatteren. Foto: Asia Hansen / DagbladetVis mer
Debattinnlegg

I følge NOVAS nye Ungdata rapport sliter unge jenter, og de sliter som følger av det enorme perfeksjonsjaget. Når tidligere mannebladjournalist Jørgen Berg Pedersen nå går ut og vil snakke om spader i knulledukkedebatten, føyer han seg inn i en rekke av mennesker som i de siste dager har forsøkt å snu debatten. I en radiodebatt mellom Mimir Kristjansson og Charlotte Myrbråten, hevder Kristjansson nå at Radioresepsjonen driver med feministisk kritikk når de peker på problemet med Sophie Elises plastiske fremtoning. Avisen Morgenbladet rykker ut på lederplass og skyver kvinner som Aylar Lie og Lene Alexandra Øien foran seg i et forsøk på å belyse problemet med å normalisere plastisk kirurgi. Og redaktøren i den radikale avisa Klassekampen, Bjørgulv Braanen, deler lederen på sosiale medier.

Det er fint at journalister som Berg Pedersen begynner å våkne, etter å ha bidratt til det systemet han selv kritiserer, gjennom å skrive for mannebladet FHM. Men både han, avisa Morgenbladet og redaktør Braanen plasserer skylden på helt feil sted.

Aylar Lie og Lene Alexandra Øien er begge kvinner som har vært åpne om sine historier om overgrep i ung alder, begge har skrevet det ned i bokformat. Øien har skrevet om hvordan hun som 12 åring ble utsatt for en gruppevoldtekt. Lie har skrevet om hvordan hun ble utsatt for voldtekt av morens kjæreste og en oppvekst med flere selvmordsforsøk. Bloggeren Sophie Elise selv har kanskje ikke skrevet noen bok, men hun har vært åpen om selvskadingen sin. Hvorvidt de selv føler seg som ofre eller ikke, gir uansett ikke grønt lys til pålegge dem ansvar for en industri som skor seg på dem. Er det nødvendigvis Sophie Elise, Lene Alexandra eller Aylar Lies skyld at systemet funker som det gjør?

Alle disse jentene ble rekruttert inn i en industri som tjener svimlende pengesummer på å objektivisere unge jenter. Det Sophie Elise tjener på bloggen sin er småpenger sammenlignet med det skjønnhetsindustrien tjener på henne.

Vi kan ikke snu et system ved å skyte budbringerne, det er selve systemet vi må til livs. Det er på tide å ansvarliggjøre den industrien som nå får smyge seg ut bakdøra.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.