- Ikke skyldig

Odd Nerdrum i retten igjen, anker dom fra tingretten.

IKKE SKYLDIG: Kunstmaler Odd Nerdrum erklærte seg ikke skyldig i retten i dag. Han anker dommen han ble pålagt av tingretten for skattesvik i fjor. Her ser vi kunstneren i en forbindelse med en tidligere rettssal. Foto: Anders Grønneberg
IKKE SKYLDIG: Kunstmaler Odd Nerdrum erklærte seg ikke skyldig i retten i dag. Han anker dommen han ble pålagt av tingretten for skattesvik i fjor. Her ser vi kunstneren i en forbindelse med en tidligere rettssal. Foto: Anders GrønnebergVis mer

(Dagbladet): Kunstmaler Odd Nerdrum (68) erklærte seg ikke skyldig  da han i dag møtte i retten for å anke dommen fra tingretten.

- Jeg har betalt den skatt jeg bør betale, og jeg er ikke skyldig, svarte kunstmaler Odd Nerdrum på spørsmål om straffeskyld i Borgarting Lagmannsrett i dag.

Skattesvik I august i fjor ble Nerdrum ble dømt til to år ubetinget fengsel i Oslo tingrett for grovt skattesvik på rundt 10 millioner kroner.

Kunstneren ble også dømt til å betale saksomkostningene på 10 000 kroner.

I mars saksøkte imidlertid Nerdrum motparten Skatt øst fordi han ikke aksepterer at han er ilagt skatt og straffeskatt etter salg av malerier i utlandet.

Nerdrum ankom retten i dag med sin advokat Pål Berg, kona Turid Spildo og de to sønnene Bork og Øde.

Nerdrums advokat Pål Berg sa i retten i dag at de vil bevise at Nerdrum har betalt skatt av all inntekt, og at deler av inntektene er beskattet både to og tre ganger.

Svekket troverdighet Påtalemyndighetene ved politiadvokat Asbjørg Lykkjen sa i retten i dag at de vil fokusere på Nerdrums forklaring, som de hevder maleren tilpasser etter opplysningene som kommer frem i saken.

- Endringene i forklaringene gjelder beløp, datoer, årstall, overføringer, påståtte tilbakeføringer til Forum Gallery og beskatting på Island. De mange endringene i forklaringen medfører at hans troverdighet er kraftig svekket, sa Lykkjen i retten.

Nerdrum presenterte seg i retten som håndverksmaler, og er i øyeblikket i gang med å gå gjennom et hefte han har laget i anledning rettsaken.

I RETTEN: Odd Nerdrum startet i dag ankesaken i Borgarting Lagmannsrett. Foto: Arne V. Hoem
I RETTEN: Odd Nerdrum startet i dag ankesaken i Borgarting Lagmannsrett. Foto: Arne V. Hoem Vis mer

Heftet som viser de 32 bildene Nerdrum malte på 80- og 90-tallet som ble ødelagt av at malingen med tiden begynte å renne.

Det viser også bildene Nerdrum malte på nytt for å erstatte de ødelagte maleriene. Blant forsvarets vitner finner vi Nerdrums kone Turid Spildo og konservator Johannes Rød.

Borgarting Lagmannsrett har satt av tre dager til ankesaken. 

Følg saken videre på Dagbladet.no