BARNEVERN: Er interkommunale samarbeid i små kommuner problemet?  Foto: Niels Åge Skovbo / Scanpix
BARNEVERN: Er interkommunale samarbeid i små kommuner problemet? Foto: Niels Åge Skovbo / ScanpixVis mer

Ikke skyv barnevernet foran

Debatten om kommunereform handler ikke bare om størrelse, men om kvalitet.

Meninger

Barnevernet er i valgkampen og debatten om kommunereformen blitt et eksempel på en tjeneste som vil nyte godt av større kommuner.

Sist ute var Rune Aale-Hansen, varamedlem for Høyre i Oslo bystyre, som i et debattinnlegg i Dagbladet blant annet stilte spørsmålet: «Er virkelig en liten kommune med noen få hundre innbyggere i stand til å sikre en effektiv renovasjonsetat, et velfungerende barnevern, et godt folkebibliotek, idrettsanlegg, eldresenter, ungdomsklubb mm.? Svaret er nei.»

Aale-Hansen og mange med ham, bør være mindre bombastisk.

Barnevernpanelet sa i 2011 at man ikke anbefalte å ha barneverntjenester med mindre en fem ansatte. Siden den gang er antallet små barneverntjenester blitt betydelig redusert.

I dag er over 202 kommuner med i et interkommunalt samarbeid og har på den måten skapt seg et større fagmiljø.

Imidlertid har ikke det vært en trylleformel for kvaliteten på barneverntjenesten. En studie utført av Nordlandsforskning viser at kvalitet i barneverntjenesten ikke nødvendigvis henger sammen med størrelse på tjenesten. For «større» øker også avstanden.

Norge er et land med en utfordrende geografi, og det bor folk i alle kriker og kroker. Studien viser blant annet at geografiske avstander fører til at mye av arbeidstida går med til reising.

Om barnevernsarbeideren bruker store deler av dagen på å kjøre til brukeren, sier det seg selv at det blir mindre tid til faglig arbeid. Nesten 40 prosent av barnevernlederne som er spurt i undersøkelsen, oppgir at tid til transport går utover det barnevernfaglige arbeidet.

Forskerne bak undersøkelsen slår fast at det blant de spurte er bred enighet om at større barnevern ikke betyr at barnevernet blir bedre. Etter deres erfaring blir ikke kvaliteten på tjenesten alltid bedre selv om antall ansatte øker. Mange er også bekymret for at barneverntjenesten kan bli for stor.

Det avgjørende for kvaliteten i en barneverntjeneste er ledelse. Har tjenesten en god forankring i resten av kommunene? Hvordan arbeider man systematisk på ledelsesnivå med å legge til rette for godt barnevernfaglig arbeid? Heller ikke overraskende handler det om kompetanse på de komplekse sakene. Kompetansebehovet beskrives helt likt uavhengig av størrelsen på barneverntjenesten.

Jeg er glad for at politikerne ønsker å diskutere hvordan barnevernet kan bli bedre. En slik debatt ønsker BiA velkommen. Men ikke misbruk temaet i debatter der det ikke hører hjemme. Til det er spørsmålet for alvorlig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.