Ikke snakk norsk til barna

Barn med innvandrerbakgrunn bør lære morsmålet sitt før de lærer norsk.

Kulturell forankring: En gutt i feirer 17. mai. Det er vitalt å ha en god og trygg forankring i egen identitet for å kunne ta til seg en ny kultur, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX
Kulturell forankring: En gutt i feirer 17. mai. Det er vitalt å ha en god og trygg forankring i egen identitet for å kunne ta til seg en ny kultur, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Enkelte hevder at innvandrere i Norge kun bør snakke norsk til barna sine. Jeg er dypt uenig.

Stadig flere innbyggere i landet vårt vokser opp som tospråklige. Eller, rettere sagt, de burde gjøre det. De er født av foreldre med et annet morsmål enn norsk, og de burde lære morsmålet sitt før de lærer norsk, eller eventuelt samtidig. Dessverre blir mange barn snytt for denne tospråkligheten, og det vi ofte ender opp med, er mennesker som ikke bare får amputert sin egen kultur, men også får generelt dårligere språk.

Det å kunne uttrykke seg godt, muntlig og skriftlig på det språket som ligger nærmest hjertet, er utrolig viktig for å kunne utvikle gode ferdigheter i andre språk. Dermed stiller mange barn med minoritetsbakgrunn langt svakere når det gjelder norsk, ikke fordi de har utenlandske foreldre og dermed litt andre referanserammer, men fordi læringen av morsmålet ikke blir prioritert i de viktige barneåra, hvor språkforståelsen dannes. Disse barna risikerer å bli hengende etter, gå glipp av nyanser i språket, ha problemer med å skrive godt og flytende når det etter hvert blir ventet av dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer