Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Ikke sovet så godt på lenge

Ingen visste at popstjerna Lene Marlin slet så psykisk at hun prøvde å ta livet sitt. Da hun til slutt fortalte om det, lyttet hele Norge.

NOMINERT: Lene Marlin er nominert i kåringen over Årets navn i Dagbladet for å ha bidratt til å løfte og bygge ned fordommer knyttet til psykisk helse. Foto NTB  Scanpix
NOMINERT: Lene Marlin er nominert i kåringen over Årets navn i Dagbladet for å ha bidratt til å løfte og bygge ned fordommer knyttet til psykisk helse. Foto NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i høst gjorde Lene Marlin (34) noe hun hadde nølt med lenge.

Hun publiserte teksten hun hadde gjemt i skuffen, hvor hun var åpen om selvmordsforsøk og psykiske lidelser.

- Jeg måtte la det synke litt inn først. I september var tiden inne, så da var det bare å få det gjort. Jeg følte at jeg hadde en viktig historie å fortelle og håpet at ved å være åpen om det jeg har vært gjennom så kunne det være til hjelp. At det kunne gi litt håp, skriver Marlin i en e-post til Dagbladet.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Alt fra artistkolleger til ulike organisasjoner og mannen i gata hyllet åpenheten.

Vant pris Hun fikk Åpenhetsprisen av Mental Helse, for å ha bidratt til å løfte og bygge ned fordommer knyttet til psykisk helse, og er nå nominert i kåringen Årets navn i Dagbladet.

I kronikken fortalte artisten blant annet om en kveld da hun var i 20-åra, og ble liggende i timevis på et kjøkkengulv, sliten og forgrått. 

Hun hadde på et tidspunkt vært Norges største popstjerne, men taklet ikke oppmerksomheten.

«Jeg var helt utslitt. Men jeg hadde forsonet meg med at dette kom til å bli min siste kveld. Jeg skrev avskjedsbrev, overraskende kald og rolig. Jeg ville virkelig dø den natta. Da øynene lukket seg, var det liksom greit. Men flere timer etterpå våknet jeg. Helt forvirret, og med en forferdelig smerte. Jeg hadde ikke nok krefter til å prøve igjen. Som var ironisk; jeg var for svak til å dø,» skrev hun.

- Har du fått noen henvendelser som har gjort spesielt inntrykk i etterkant?

- Det har vært mange henvendelser og historier, både fra enkeltmennesker og fagpersoner. Og historiene har gjort inntrykk. Folks opplevelser av press og forventninger har ingen aldersgrense.

- Jeg hører fra de veldig unge og de som er mye eldre. Og det har vært de som bare har sett på meg blank i øynene og sagt «takk» før de har gått videre. Og de takkene har sagt så mye. Det har vært sterke øyeblikk!

En lettelse - Hvordan hadde du det dagene og uka etter at kronikken var publisert?

- Jeg tror ikke jeg har sovet så godt på lang tid som jeg gjorde dagen og tiden etter kronikken. Det var en lettelse og det merket jeg på hele kroppen, og på søvnen.

- Hva er det beste ved at du fortalte historien din?

- Det beste som har skjedd er å få høre at det hjelper andre.

- Opplever du fremdeles å ha slike vonde tanker som du fortalte om i kronikken?

- Som vel alle andre opplever jeg at noen dager er tyngre enn andre dager innimellom. Sånn er jo livet. Men jeg har heldigvis ikke vært så langt nede som jeg forteller om i kronikken.

- Har du noen gang angret på at du fortalte om den tunge tida ?

- Jeg har ikke angret et eneste sekund på at jeg fortalte historien min.

Små steg - Har du gjort deg opp noen tanker om hvordan man skal unngå at andre skal komme til det punktet at de prøver å ta livet sitt? 

- Det hjelper å snakke med noen om det man sliter med! Av og til kan man tro at man faktisk er helt alene, at ingen andre har det som deg. Og mange kvier seg nok for å snakke om ting av frykt for tilbakemeldingene. 

- Hvis du ikke er helt klar for å snakke om det kan du begynne med å skrive det ned i stedet. Ta et lite steg av gangen. 

- Betyr det noe å bli nominert til priser og utmerkelser for å ha fortalt historien din?

- Jeg blir jo veldig glad for det! Hadde aldri sett for meg at responsen og tilbakemeldingene skulle bli så voldsomme. Så jeg er ydmykt takknemlig.

Nå skal Lene Marlin ta juleferie, noe hun gleder seg veldig til. Hun forteller at hun også er veldig glad i førjulstida.

- Det blir kos med venner og familie. Mye god mat, med pinnekjøtt på julaften. Vi bruker lang tid på måltider og stresser ikke med gavene. Holder på med gaver utover kvelden, mange pauser og jeg pleier ikke å være i seng før i 3-4 tida om natta.

ENORMT POPULÆR: Lene Marlin hadde solgt en million plater og mottok fire spellemannpriser som 20-åring i år 2000. Nå kan du stemme på henne som årets navn (se boksen under). Foto: Lars Eivind Bones
ENORMT POPULÆR: Lene Marlin hadde solgt en million plater og mottok fire spellemannpriser som 20-åring i år 2000. Nå kan du stemme på henne som årets navn (se boksen under). Foto: Lars Eivind Bones Vis mer