Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Ikke spå dommedag

Vær litt positiv!

SHANGHAI: En mann filmer stemningen langs elva Huangpu i Shanghai onsdag denne uka. Foto: Hector Retamal/AFP/NTB Scanpix
SHANGHAI: En mann filmer stemningen langs elva Huangpu i Shanghai onsdag denne uka. Foto: Hector Retamal/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Vi må klare å snakke om coronaviruset uten å stigmatisere.

Viruset har endret hverdagslivet vårt slik vi kjenner det. Det påvirker økonomi, trygghetsfølelsen og tilliten vi har i samfunnet vårt. I Norge er flere døde og mange smittet. Mange bekymret. Midt oppi denne vanskelige situasjonen er det viktig hvordan du og jeg snakker om det.

Emilie Indrestrand, sosionomstudent ved NTNU Trondheim
Emilie Indrestrand, sosionomstudent ved NTNU Trondheim Vis mer

Jeg har sett fra ulike minutt-for-minutt-nyhetskilder og i sosiale media at det er et stigma rundt dem som har blitt syke. Stigmaet går blant annet ut på at vi gir skylda for viruset til nasjoner, folkegrupper og kanskje til og med enkeltpersoner, eller «smittebærere» som de også blir kalt. Dette er ikke et asiatisk, kinesisk eller et wuhanvirus.

Vi burde holde oss for gode til å kriminalisere andre, diskriminere og stigmatisere, og heller holde oss til fakta og forskning. Vær snill å heller ikke profetere dommedag. For de fleste er dette et virus som man kommer seg igjennom. Å bidra til å senke bekymringsnivået og omfanget av feilinformasjon burde også være en del av dugnaden.

Prøv å være positiv. Tiltakene som regjeringer iverksetter fungerer. Etter fem uker er livet i den viktige kinesiske megabyen Shanghai så å si tilbake til normalen og det er full aktivitet, skriver Heidi Berg i Aftenposten. Min oppfordring er: velg ordene dine med omhu – ordene dine har makt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!