Debatt: Bærekraftig landbruk

Ikke spark nedover, gå etter de store fiskene

Kunsten å henge seg opp i det viktigste – miljøbevegelsen er ikke den største trusselen mot småskala jordbruk.

SMÅTT OG GODT: Er veganere og miljøbevegelsen den største trusselen mot småskala landbruk i Norge? Er det ikke heller politikere og de store aktørene i landbruksbransjen som er problemet, spør innsenderen. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
SMÅTT OG GODT: Er veganere og miljøbevegelsen den største trusselen mot småskala landbruk i Norge? Er det ikke heller politikere og de store aktørene i landbruksbransjen som er problemet, spør innsenderen. Foto: Kyrre Lien / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Her er oppfordringen til alle som engasjerer seg for en viktig sak. Det er så dumt når viktig kritikk blir rettet mot feil folk og de som virkelig burde høre det slipper unna.

Kathrine Kind, organisatorisk nestleder i bonde- og småbrukarlaget, går dessverre i denne fella i sitt innlegg i Dagbladet 15. august. Hun bryr seg om en viktig sak, men i hennes interessante artikkel om viktigheten av å bevare og utvikle småskala jordbruk i Norge blir veganere og miljøbevegelse trukket fram som den store trusselen mot en slik bærekraftig driftsform.

Men er veganere og miljøbevegelsen virkelig den største trusselen mot småskala landbruk i Norge? Det har jeg veldig vanskelig for å skjønne. Er det ikke heller politikere og de store aktørene i landbruksbransjen som er problemet? Det er vel de som bærer hovedansvaret for at vi i dag har fått et mer industrielt landbruk med utstrakt bruk av kunstgjødsel og gigantstore dyrebesetninger som lever på kraftfor laget med importert soya?

Kind framhever i sitt innlegg den gamle tradisjonen i Norge med å utnytte alle jordressursene til selvberging, hvor blant annet kyr og seterliv har vært avgjørende for folks overlevelse.

I seg selv er dette et viktig poeng å trekke fram i miljø- og bærekraftsdiskusjonen rundt jordbruk. Det problematiske er at Kind framstiller det som om det er særlig veganere og miljøforkjempere fra byen som ikke skjønner seg på dette. Dette er skivebom fra Kind.

Det er helt sikkert ureflekterte veganere og miljøforkjempere som ikke ser verdien av å ha et levende norsk landbruk, men dette er heller unntaket enn regelen, slik jeg ser det. De miljøforkjemperne og veganerne jeg har vært borti (jeg er ikke veganer selv) virker oftest til å være reflekterte mennesker som er svært interesserte i å finne helhetlige løsninger. Jeg tenker det heller er rimelig å anta at veganere og miljøforkjempere bryr seg mer om et bærekraftig landbruk i Norge enn den jevne nordmann.

Jeg vil tro Kind har møtt noen arrogante og uvitende stemmer i miljøbevegelsen hun mener trenger å bli korrigert. Og det har hun selvsagt rett til å gjøre. Men her er vi igjen ved poenget: Er dette det viktigste å henge seg opp i når bonde- og småbrukarlaget ønsker å fremme et mer bærekraftig landbruk? – Nei, bestemt ikke, mener jeg.

Gå heller etter de viktigste aktørene, de store fiskene. Konsekvensen av å ikke tenke over dette i denne saken er at de store fiskene, som stortingspolitikere og landbruksbransjen, slipper unna legitim og viktig kritikk. Det er synd. I tillegg blir mulige støttespillere, som engasjerte veganere og miljøforkjempere, satt opp som en kunstig fiende. Det er også synd.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.