Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikke spionasje, men landsforræderi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

REGJERINGSLEKKASJEN: Fra et møte i den hemmeligste institusjonen i det norske statsapparatet - regjeringens sikkerhetsutvalg - har det skjedd lekkasje av særlig sensitiv utenrikspolitisk karakter. Ytterst følsom informasjon, utilgjengelig selv for flertallet av regjeringens egne medlemmer, har en utenlandsk makt - i dette tilfelle USA - åpenbart fått ut fra det lukkede regjeringsforum.Dette framkommer i tidligere statsminister Kjell Bondeviks ferske selvbiografi og har uunngåelig nok vakt offentlig oppstuss. Opplysninger av denne art vil naturligvis alltid kunne misbrukes som pressmiddel mot regjeringen, eller enkeltmedlemmer av regjeringen. Affæren er derfor en ytterst betent sak som enkelte gjerne skulle sett forvist til glemmeboken. Norges ambassadør i Washington, Knut Vollebæk, selvsagt en av landets toppdiplomater, har senere bekreftet historien.

SAKEN ER ANMELDT som om det gjaldt spionasje. Men dette dreier seg ikke om spionasje, det dreier seg om forræderi, landsforræderi, er vel det riktige ordet.Det lar seg ikke akseptere at de politiske myndigheter fritt kan bestemme om saken skal forfølges eller ikke, når den nå først er offentlig. Myndighetene har opprettet en egen avdeling av politiet, PST, med oppgave å forhindre og avdekke spionasje så vel som forræderisk virksomhet rettet mot det norske samfunn. Det må antas at PST har ansvar og plikt til på eget initiativ å etterforske saken.Blant annet bør det bringes på det rene om liknende informasjonsoverføring har foregått i det skjulte ofte. Er det i så fall samme person som har opptrådt illojalt overfor koalisjonspartnerne, eller har illojaliteten vært fordelt på flere?

HANDLINGEN er i virkeligheten rettet ikke bare mot regjeringskollegiet, men hele det norske folk. Følgelig vil det være uakseptabelt dersom myndighetene av bekvemmelighetshensyn forsøker å legge lokk over saken. Hvilket signal vil det sende til omverdenen, og til velgerne? Saken må ganske enkelt fram i lyset. En slik forråtnelse av norsk politikk verken kan eller skal tildekkes.

Hele Norges coronakart