Debatt: Barnløshet

Ikke spør om vi skal ha barn

I år som i fjor hadde vi bare ett juleønske, og vi fant ikke noe barn under treet.

ØNSKET: For noen er dette uoppnåelig eller svært vanskelig. Artikkelforfatteren minner om at det for par som ønsker barn er både sårt og vondt å bli spurt om man ikke skal ha barn snart. Foto: Knut Falch / NTB Scanpix
ØNSKET: For noen er dette uoppnåelig eller svært vanskelig. Artikkelforfatteren minner om at det for par som ønsker barn er både sårt og vondt å bli spurt om man ikke skal ha barn snart. Foto: Knut Falch / NTB ScanpixVis mer
Meninger

For meg og samboeren min betyr ikke jul bare glede. Det betyr også at vi heller ikke i år er mer enn to i familien, og at pakkene under treet fikk ligge i fred til langt ut på julekvelden. Ingen maste om å pakke dem opp, og det hang ikke en to meter lang ønskeliste på kjøleskapet med håp om at minst ett av ønskene blir oppfylt. Vi voksne, og eneste, i familien hadde heller ikke skrevet ønskeliste. I år som i fjor hadde vi bare ett juleønske, og vi fant ikke noe barn under treet.

Jula er hakket mer vanskelig enn i fjor, selv om vi i løpet av 2017 har utviklet enda flere forsvarsmekanismer. Vi merker når spørsmålet er på vei, når samtalen dreier seg inn på temaet barn og noen i familien, som vi gjerne bare ser et par ganger i året, nesten ikke kan vente med å sette inn dødsspørsmålet. Vi er etter hvert blitt ganske gode på å svare. Noen ganger ler vi det bort, andre ganger er det på sin plass å påpeke at det er en privatsak og ikke tema for diskusjon.

Det å lage barn, eller å velge å ikke lage barn, det er nemlig i høyeste grad privat. Min manns dårlige sperm og min endometriose, vår helse, er ikke noe vi ønsker å dele med resten av verden. Like lite som de fleste andre heller ikke deler detaljer fra siste besøk hos gynekologen med andre. For jo, det kan helt sikkert vært godt med litt støtte, men det hjelper ikke oss at flere enn nødvendig vet at vi snart skal gå i gang med prøverør. Det er vondt og sårt nok fra før om vi ikke skal måtte tåle andres mer eller mindre gode respons i tillegg. Det blir litt som med sorg – ingen vet helt hva de skal si.

Hvis du lurer, er rådene enkle:

- Par som ikke tar det opp selv vil høyst sannsynlig ikke snakke om barn.

- Det er ikke din oppgave å påpeke hvor fornøyde andre bør være for ikke å ha barn.

- Å spørre om noen lager barn er vel omtrent som å spørre om de har regelmessig sex. Ikke spør!

I år som i fjor kunne vi drikke oss småfulle sammen når gjestene hadde dratt på julaften. Hvis jeg vil kan jeg kjøpe en weekendtur til New York til min kjære, uten å tenke på barnevakt. Blir vi bedt til naboen eller noen vil ha oss med på byen er det ingenting som hindrer oss. Vi kan spise akkurat det vi har lyst til begge to uten å tenke på barnevennlig mat. Småbarnsforeldre vi kjenner er superslitne når julaften nærmer seg. Slitne av juleavslutninger, Lucia-tog, pakkekalendere, baking, juleverksted, handling og unger som lurer på hvor lenge det er til jul. De synes vi er heldige, og mener vi barnløse må nyte tida uten barn.

Alt jeg ønsket meg til jul var en dorullnisse med pjuskete skjegg, et juletre som bare hadde pynt fra midten og opp, og å bli vekket av barneskrik 1. juledag.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.