Ikke stakkarsliggjøring

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KVOTERING: I Dagbladet 2. januar går FrPs Mazyar Keshvari til frontalangrep på Regjeringens forsøk med moderat kvotering av personer med innvandrerbakgrunn. Keshvari mener tiltaket stakkarsliggjør innvandrere og fører til konflikter mellom innvandrere og andre nordmenn. Han ser da helt bort fra det faktum at personer med innvandrerbakgrunn i dag holdes utenfor arbeidslivet på grunn av systemer som «kvoterer inn» etniske nordmenn.

Kvotering er en vei å gå for å få en mer rettferdig rekruttering. Det innebærer ikke at en ukvalifisert søker skal få jobb på bekostning av en som er kvalifisert. Moderat kvotering betyr at den som foretrekkes på grunn av innvandrerbakgrunn må være tilnærmet like godt kvalifisert som den best kvalifiserte uten innvandrerbakgrunn. Hvis Reidun er klart bedre kvalifisert enn Aisha, er det altså ikke tillatt å legge vekt på innvandrerbakgrunn i favør av Aisha.

En slik ordning kan vanskelig ses på som noe stort overgrep overfor søkere uten innvandrerbakgrunn. Det er heller ingen nedvurdering av søkere med innvandrerbakgrunn. I mange år har staten brukt moderat kvotering av kvinner i mannsdominerte virksomheter. Få kvinner har følt seg nedvurdert av den grunn, og ombudet har heller ikke fått en storm av klager fra menn som har følt seg krenket på grunn av slik særbehandling. De fleste ser at det er behov for å bryte opp tradisjonelle rekrutteringsmekanismer og sikre et større mangfold. Oppslutningen skyldes ikke minst den finjusterte avveiningen som ligger i kriteriet «tilnærmet like godt kvalifisert». Dette er en garanti mot at arbeidsgiver går for langt og ofrer enkeltindividets krav på rettferdig vurdering.

Dersom en jobbsøker mener at arbeidsgiver har trådt over grensen for moderat kvotering, kan hun klage til Likestillings- og diskrimineringsombudet. Dette hindrer at ordningen brukes til å diskriminere søkere uten innvandrerbakgrunn. For hensikten med moderat kvotering er verken å stakkarsliggjøre innvandrere eller utelukke etniske nordmenn. Det gir bare jobbsøkere som vanligvis blir kvotert ut muligheten til å vise at de er mer enn kvalifiserte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer