Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ikke stol på idrettsbossene

Coe må som idrettsbosser flest kontrolleres av storsamfunnet.

MÅ KONTROLLERES: Sebastian Coe.
MÅ KONTROLLERES: Sebastian Coe. Vis mer
Meninger

Da den uavhengige undersøkelseskommisjonen til Verdens Antidopingbyrå (WADA) forleden la fram sin sluttrapport om friidrettens siste skandaler, var all korrupsjonen, alle svikene og de mange dekkoperasjonene allerede kjent. Denne kommisjonen med den rutinerte dopingjegeren Dick W. Pound som sjef har utvilsomt gjort et omfattende og viktig arbeid, men selve avsløringene var for lengst levert av tyske og engelske journalister. Det var dokumentarene i den tyske fjernsynskanalen ARD og reportasjene i engelske Sunday Times som tvang WADA til å sette sine eksperter på saken. Først med god journalistikk var det mulig å få bekreftet den ukulturen som så mange i miljøet var klar over.

Akkurat det er den internasjonale eliteidrettens vedvarende problem. Samspillet mellom makt, penger og personlig grådighet har satt seg i de fleste grenene. Derfor framstår idretten ute av stand til selv å løse helt ødeleggende utfordringer som doping, kampfiksing og utstrakt korrupsjon. Først når idretten mer eller mindre villig får hjelp av sivilsamfunnets ulike krefter, er det mulig å se tegn til forbedring.

Slik er de pågående avsløringene innen friidrett og fotball først blitt drevet fram av ulike nasjonale medier og påtalemyndigheter. Det hadde ikke blitt noen ny president i det internasjonale fotballforbundet (FIFA) om ikke det amerikanske justisdepartementet hadde sett seg lei på jukset. Seinest for et halvt år siden ble Sepp Blatter gjenvalgt på FIFA-kongressen med overveldende støtte fra de 209 medlemmene i den globale fotballfamilien. Selv den norske fotballpresidenten Yngve Hallen leflet under kongressen med tanken om å støtte Blatter som del i en taktisk stemmegivning. Det viser den pinlige mangelen på virkelighetsorientering i store deler av den aller øverste idrettsledelsen.

Selv vår gamle Bislett-helt Sebastian Coe forsvarte til det siste vrangforestillingen om at friidrettssjefene ikke systematisk skjulte sitt eget maktmisbruk. Det svekker troen på at han representerer noen forandring i denne pill råtne sporten. Coe må som idrettsbosser flest kontrolleres av storsamfunnet. Den kontrollen starter med at vi ikke blindt stoler på dem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media