Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikke størrelsen det kommer an på...

CANNES (Dagbladet): - Det er ikke størrelsen det kommer an på, sier Norges eneste filmleverandører til årets Cannes-festival. Erland Øverby og Dag Mørk har laget kortfilmen «Loddrett-Vannrett».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer hverdag fra Loach

Stor interesse for Gaups film

Men det er ikke til å komme fra at årets norske bidrag blir forsvinnende lite. Særlig når det poserer foran hotell Carlton, som prydes av reklameplakaten for Hollywoods hysteriske «Godzilla» - markedsført under mottoet «size matters».

I fjor snakket den norske Cannes-delegasjonen så stolt om «the norwave» og forsøkte å framstille det som om «Budbringeren» og «Insomnia» bare var begynnelsen på en helt ny bølge av norske filmsuksesser.

Bølgedal

Men det var i fjor - og bølgedalen kom fort. Regissør Øverby og produsent Mørk er imidlertid hjertelig tilstede i sideprogrammet kritikeruken med sin 13 minutter lange film. Noe som i alle fall fører til oppmerksomhet fra det tallrike norske pressekorpset.

- Det føles underlig å være de eneste norske. Plutselig vil alle snakke med deg. Til og med Aftenposten, sier Øverby - som påfallende kjapt har lært seg Cannes-sjargongen:

- Litt mer champagne, takk.

- Og bortsett fra drikke, hva får dere ut av dette?

- Vi håper å få solgt filmen til TV-stasjoner i andre land og vi håper at det nå vil bli lettere å få penger til andre prosekter.

Kortfilm først

Verken Mørk eller Aarskog har kommet så langt at de allerede har konkrete planer for en ny film.

- Vi har ingen drøm om å lage spillefilm, sier Mørk.

- I hvertfall ikke før vi er voksne nok til å klare det, sier Øverby.

Det mener Bjørn Eivind Aarskog også, som snart skal regissere sin første kortfilm:

- For å bevise at jeg kan noe, før jeg begynner på noe som er større, sier Aarskog - som vandret flere år i amerikansk filmmiljø, før han flyttet til Norge og begynte med reklame og oppdragsfilm.

Norsk kjærste

Aarskog kan også, med en viss velvilje, sies å være en norsk filmleverandør til årets festival. Han har nemlig co-produsert den fransk-libanesiske filmen «West Beyrouth», som deltar i et av de andre sideprogrammene.

Men der er også begrepet «norsk deltakelse» strukket til det aller ytterste - ja, om vi da ikke regner med den australske skuespilleren Nicholas Hope, som er her som en av stjernene i konkurransefilmen «Henry Fool».

Hope har jo norsk kjæreste.

HELT NORSK: Dag Mørk og Erland Øverby har laget kortfilmen «Loddrett-vannrett», som er Norges eneste bidrag til årets Cannes-festival.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!