Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikke straffbart å være smakløs

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOMOFILI: Med sin frifinnelse av den svenske pinsepastoren Åke Green for hans uttalelser om homofile - blant annet at de er en «kreftsvulst i samfunnet» - har ikke svensk høyesterett sagt annet enn at det ikke nødvendigvis er straffbart å være smakløs. I enkelte kristne miljøer her i Norge framstilles saken helt annerledes. Green hylles som en helt, og saken ses som en seier for hans syn på homofile mennesker og på homofili. En av Greens norske kolleger, Jan Åge Torp, har gått ut i norsk offentlighet og sagt omtrent ord for annet det samme som Green. Landsforeningen for Lesbisk og Homofil Frigjøring (LLH) har nærmest på refleks anmeldt Torp til politiet, og det kan virke som begge parter ser for seg en reprise av den svenske rettssaken. Det er derfor både å håpe og foretrekke at anmeldelsen mot Torp blir henlagt, og at det blir siste ord i saken. LLH ville vist langt større klokskap ved å forbigå Torps smakløshet i taushet, enn ved å gi ham forhåpninger om at han skal bli en slags martyr for sine egne ideer og idealer. Hvis man skal bruke et ord som «seier» om den svenske høyesterettsdommen, må det være ytringsfriheten som utropes til seierherre. For den kristne nestekjærlighetstanken er dommen et nederlag. Det samme må man kunne si om kvaliteten på samfunnsdebatten. Frifinnelsen er ingen aksept av eller tilslutning til Greens uttalelser. Den er bare en aksept av at den slags utsagn er noe av prisen man må betale for å ha ytringsfrihet.

NETTOPP DERFOR er det så besynderlig at man i en del kristne miljøer er så begeistret over denne dommen. Ser man ikke at dersom noen i neste omgang går ut og kaller kristendommen, kirken, pinsebevegelsen eller en bestemt gruppe predikanter for «kreftsvulst i samfunnet», vil heller ikke slike uttalelser rammes av lovverket. Skulle det bli reist sak mot den eller de som sier slikt, vil de måtte frifinnes dersom resonnementet fra den svenske høyesterettsdommen skal legges til grunn. For det viktigste signalet fra denne dommen er og blir dette: Det er ikke nødvendigvis straffbart å være smakløs.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!