LEDER

Oljefondets våpeninvesteringer:

Ikke strengt nok

Oljefondet kan ikke gis en vente og se-holdning til brudd på folkeretten.

HUMANITÆR KRISE: Et underernært barn innlagt på et behandlingssenter nordøst i Jemen tidligere denne måneden. Foto: Essa Ahmend / AFP / NTB Scanpix
HUMANITÆR KRISE: Et underernært barn innlagt på et behandlingssenter nordøst i Jemen tidligere denne måneden. Foto: Essa Ahmend / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I skyggen av corona-krisa, går krigen i Jemen fortsatt sin gang. Seinest denne uka ble sju barn og to kvinner drept av et luftangrep. Den saudiledede koalisjonen beskyldes for å stå bak.

I det som er en av vår tids aller største humanitære katastrofer, har heller ikke Norge ryggen fri. Selv om det ikke er funnet klare bevis for at norskproduserte våpen, ammunisjon eller militærutstyr har vært brukt i Jemen, er og har risikoen vært overhengende.

De siste åra har regjeringen blitt tvunget til gradvis å stramme inn våpeneksporten til de stridende parter. I dag er salg av alt militært utstyr til Saudi-Arabia stanset, det samme er salg av såkalt a-materiell til Emiratene.

Det har likevel ikke hindret norske penger i å finne veien inn. I en Redd Barna-rapport som VG kunne omtale onsdag, kommer det fram hvordan oljefondet i 2019 økte beholdningen i noen av verdens største våpen- og militærselskaper fra 49,5 til 73 milliarder kroner.

Blant disse er amerikanske General Dynamics, som er tatt inn i varmen igjen etter at det la ned sin produksjon av klasevåpen. Selskapets har de siste åra tjent store penger på å levere våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia. Flere av disse er knyttet til drap på sivile i Jemen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer