KOMMENTARER

Ikke studer medisin

Hvis du vil redde liv, ikke bli lege.

REDD LIV: Legeyrket er ikke så bra for å redde liv som du kanskje tror, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Roger Hardy / Samfoto / NTB Scanpix
REDD LIV: Legeyrket er ikke så bra for å redde liv som du kanskje tror, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Roger Hardy / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år ligger medisin øverst på listen over studier det er vanskeligst å komme inn på. Det er ikke overraskende. Leger har høy status og de tjener godt.

Enda viktigere for den aspirerende medisinstudent er nok innholdet i yrket. Foruten spennende utfordringer, er målet om å redde liv noe som appellerer til unge nordmenn. Og bra er det.

Men hvis målet er å redde liv, bør du da studere medisin?

Organisasjonen 80 000 Hours er en ideell organisasjon som foretar grundige undersøkelser for å hjelpe folk med å ta de rette karrierevalgene hvis målet er å «gjøre en forskjell», som de sier over dammen.

I et nylig publisert notat om hvor høyt medisinstudiet og legeyrket skårer på en slik vurdering er dommen fra organisasjonen klar: Hvis ikke du har spesielt gode forutsetninger for akkurat å bli lege, så vil du bruke tiden bedre om du velger en annen utdanning og en annen jobb.

Det kan kanskje virke overraskende og provoserende, men er det ikke.

Det kanskje viktigste du kan tenke på når du skal velge hva du skal bli, er hvilket bidrag du kan gi, sett opp mot både andre alternative yrkesveier, men også sett opp mot hvor mange andre som kunne gjort den jobben du skal gjøre.

Det er vanskelig å argumentere for at hver enkelt vordende medisinstudent skal utgjøre en forskjell. Tenk bare hvor mange potensielt flinke leger som står i kø for å studere medisin.

Hvis noen velger å gi opp plassen til fordel for noen andre, så vil ikke legestanden være dårligere stilt av den grunn.

Men det er ikke bare det at tilbudet av gode leger er stort, som gjør at du bør velge en annen utdanning.

For legeyrket er heller ikke så effektivt i å redde liv som man skulle håpe. Noe ligger i yrkets natur. Leger hjelper bare en og en pasient, noe som ikke er spesielt effektivt sammenliknet med forebyggende tiltak. I tillegg går mye av ressursene til pasienter som får relativt sett lite igjen av.

80 000 Hours anslår at hvert år en lege er i arbeid gir fire år med god helse. Det kan kanskje høres mye ut, men ved å donere 10 prosent av inntekten til effektive veldedighetsorganisasjoner kan du redde enormt mange flere menneskeliv. Leger i utviklingsland er i tillegg 10 til 100 ganger så effektive som leger i for eksempel Norge.

Det betyr på ingen måte at leger ikke gjør en viktig jobb. Leger gjør mer godt enn mange andre og de kan bruke store deler av sin høye inntekt på veldedighetstiltak som fungerer. Det betyr heller ikke at det å være lege ikke er gunstig for den enkelte. Leger er ofte svært fornøyde med jobbene sine.

Men de som søker seg til legeyrket er blant våre flinkeste, og vil derfor kunne gjøre mer nytte for seg andre steder. Her finnes det flere gode råd på 80000hours.org.

Er du allerede blitt lege, fortvil ikke. Det hjelper ingen å angre.

Da kan du bedre din effektivitet ved å jobbe innenfor biomedisinsk forskning, helsepolitisk arbeid, folkehelse og muligens helseledelse.

Et alternativ er å jobbe for å tjene mest mulig penger, for å kunne gi bort mest mulig. Flytt da gjerne til USA eller Australia.

Det vesentlige poenget er: om målet ditt er å redde liv, bør du tenke nøye gjennom hvordan du best kan gjøre det.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer