Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ikke sunt med konkurranse?

Les det gjerne en gang til, men Frp-toppen sier faktisk at NRK må bli kjedeligere.

VIL HA KJEDELIGERE NRK: Tenk det: Frp vil politisk regulere markedet. Det skal skje ved at politikerne sørger for at NRK blir mindre underholdning og mer fakta. Alt for at statskanalen får færre seere, skriver Larsen, om var et par år innom statskanalen på åttitallet.
Foto Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
VIL HA KJEDELIGERE NRK: Tenk det: Frp vil politisk regulere markedet. Det skal skje ved at politikerne sørger for at NRK blir mindre underholdning og mer fakta. Alt for at statskanalen får færre seere, skriver Larsen, om var et par år innom statskanalen på åttitallet. Foto Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Konkurranse er sunt. Det har alltid vært slagordet for tilhengere av markedet. Det store, frie «markedet» som er svaret på alt. Markedet vet hva som er lønnsomt og levedyktig. I alle fall har Høyre og Frp prøvd å overbevise folket om at «sånn er det».

Men det finnes tydeligvis unntak: I Dagbladet av 25.11. forteller Frp-topp Ib Thomsen at «NRK må bli kjedeligere». Ja, les det gjerne en gang til, men det sier Frp-toppen. Og hvorfor? Jo, NRK klarer seg for godt i konkurranse med kanalene i det «frie markedet», altså i forhold til de reklamefinansierte. Derfor må en gjøre noe med NRK!

Og Frp-toppen vet hvordan: Til våren skal NRK opp i Stortinget. Da mener han at politikerne må endre statskanalens mandat. Det vil si at en ved hjelp av politisk inngripen endrer spillereglene. De reglene som har vært der siden «de reklamefinansierte kanalenes morgen».

Tenk det: Frp vil politisk regulere markedet. Det skal skje ved at politikerne sørger for at NRK blir mindre underholdning og mer fakta. Alt for at statskanalen får færre seere. Som Frp-toppen sier, «Seertall spiller ingen rolle for NRK, det er de kommersielle kanalene som skal bry seg med sånt, de skal jo leve av det». Så langt har vår allmennkanal klart seg godt. Alt for bra, mener Frp-toppen. Som ikke legger noen vekt på at statskanal har vist seg best også på nyheter, som nedprioriteres i de reklamefinansierte.

Og hva skal så skje? Om NRK lykkes med mer underholdende fakta, slik at de kommersielle aktørene ikke greier å ta NRK. Hvilken «medisin» skal markedsliberalismen da forordne? Nedlegging eller salg?

For den sittende regjeringen er det viktig å selge det som selges kan, selv om det er statsbedrifter som gir staten (oss innbyggere) gode inntekter. Det virker som om det viktigste er å overføre/selge alt av verdi til private.

Det Høyre/Frp glemmer, er at det er verdier samfunnet har bygget over generasjoner, og det er for galt at de skal kvitte seg med alt, for å oppfylle sin våte drøm: All økonomisk makt over til de som har mest fra før. Slik det blir demonstrert i det første rene Høyre/Frp-budsjettet. Folk flest pålegges blant annet Siv Jensens egen «Tante pose-avgift» for å finansiere skattelette til de som fra før har nok.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling