SKOLEVALGET: 
På Oslo katedralskole. Miljøpartiet de grønne.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SKOLEVALGET: På Oslo katedralskole. Miljøpartiet de grønne. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Ikke SV-kannibaler

MDG er ikke et ensaksparti

Meninger

KrF-politiker Filip Rygg er bekymret for at SV - godt hjulpet av venstresidens kannibalisme - er på vei ut av norsk politikk. Rygg mener det først og fremst er Miljøpartiet De Grønne som forsyner seg av SV-velgere, han hevder at vi er et ensaksparti.

Ryggs analyse er feilaktig på flere måter. MDG er ikke noe venstreparti, og kannibaler er vi definitivt ikke. Det er Arbeidepartiet som trekker flest SV-velgere. Vi er heller ikke noe ensaksparti, men blokkuavhengige og krystallklare på vår hovedsak. Vi fører vår politikk for å sikre livsgrunnlaget for generasjonene etter oss. Derfor får vi velgere og tillitsvalgte med bakgrunn fra hele det politiske spekteret. Våre nye medlemmer fra Venstre og KrF uttrykker misnøye med at deres tidligere partier står som garantister for en regjering med Frp.

De Grønne er bekymret for at de partiene som er mest opptatt av grønn politikk totalt sett ikke vokser. Vi mener det har sammenheng med at folk ikke har oppdaget at den gamle blokkpolitikken ikke gir gode svar på dagens og morgendagens utfordring. Skillet går ikke lenger mellom blått og rødt. Skillet går mellom grønt og de tre store partiene. I olje- og energipolitikken er det umulig å se forskjell på Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet.

I kommunevalget håper vi å være en katalysator for grønn politikk og etablere et samarbeid med sentrumspartiene og gjerne også SV. Sammen kan vi starte det grønne skiftet i kommunene, og vi kan sørge for at de grønne partiene samlet trekker stemmer fra Høyre og Ap.

Som tidligere stortingsrepresentant for Høyre og medlem av De Grønnes programkomité for stortingsvalget, vil jeg oppfordre både Rygg og andre til å lese programmet vårt. Vi har en politikk som henger sammen på alle viktige områder. I vårt alternative statsbudsjett for 2015 brukte vi mindre oljepenger enn de andre partiene. Vi velger bort å lete etter mer olje og gass og bygge nye veiprosjekter, som bidrar til å øke forurensning og klimagassutslipp. I stedet satser vi på ny, energismart industri og det grønne næringslivet vi trenger for å løfte Norge ut av dagens risikofylt oljeavhengighet.