Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

-  Ikke tid for dialog

Sjef for Carolas norske plateselskap, Erik Hillestad, oppfordrer til boikott av israelske kunstnere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Å samarbeide med israelere nå, vil være et svik mot palestinere, sier Erik Hillestad, sjef for Kirkelig Kulturverksted.

Hillestad er en profilert figur i kristen-Norge. Kirkelig Kulturverksted gir ut plater med blant andre Kari Bremnes, Ole Paus, Sigvart Dagsland og Carola.

Hillestad har skrevet under et internasjonalt opprop, satt i gang av den palestinsknederlandske filmskaperen Hany Abu-Assad, som sto bak den Oscar-nominerte filmen «Paradis nå». Oppropet går ut på å bryte all kontakt med israelske kunstnere og kunstnerorganisasjoner, og oppfordre alle andre til å gjøre det.

Mistet troen

På 90-tallet arbeidet Hillestad med brubyggingsprosjekter mellom israelske og palestinske kunstnere. Han sier han virkelig trodde på samarbeid på tvers.

-  Men etter hvert som Israel ekspanderer sine bosetninger på Vestbredden, fortsetter byggingen av muren og nå bomber i Gaza og i Libanon, har jeg tenkt at dette ikke nytter. Det er ikke tid for dialog.

-  Men vil du ikke nå straffe israelske kunstnere for statens Israels politikk?

-  Jo, det er jeg enig i. Men her må vi bruke alle virkemidler for å si fra hva vi mener om Israels politikk. Tilfellet Israel kan sammenliknes med Sør-Afrika under apartheidregimet, sier han.

BOIKOTT: - Vi må bruke alle virkemidler for å si fra hva vi mener om Israels politikk, sier Erik Hillestad, sjef for Kirkelig Kulturverksted. FOTO: Ørjan Ellingvåg
BOIKOTT: - Vi må bruke alle virkemidler for å si fra hva vi mener om Israels politikk, sier Erik Hillestad, sjef for Kirkelig Kulturverksted. FOTO: Ørjan Ellingvåg Vis mer

Hillestad vil appellere til israelske kunstnere om å kritisere egne myndigheter - hvis disse kunstnerne finnes. Han mener det er bemerkelsesverdig stille fra dem.

Boikotter ikke

Musikernes fellesorganisasjon oppfordrer ikke sine medlemmer til boikott.-  Vi har ikke vurdert det, sier leder Arnfinn Bjerkestrand.

-  Som privatperson forstår jeg indignasjonen mot Israel, men det kan hende at kontakt med israelske kunstnere også kan være positivt. Paul Simon samarbeidet med sørafrikanske musikere under boikotten av Sør-Afrika på åttitallet.

Anne Oterholm, leder av Den Norske Forfatterforening, sier at de ikke pleier å ta stilling i slike saker. -  Det er opp til hver enkelt medlem å bestemme seg for om man vil skrive under eller ikke. Det finnes selvsagt mange ulike meninger i fagforeningen. Derfor tar ikke forfatterforeningen som organisasjon stilling, sier Oterholm.

-  Kunne du tenke deg å skrive under på et slikt opprop som privatperson?

-  Jeg vil ikke uttale meg om det.

-   En klok mann

Kirkelig Kulturverksted-artist Ole Paus er enig med Hillestad.

-  Dette er modig gjort av Erik. Han er en klok mann, sier Paus.

-  Han vet hva han snakker om. Når han går til et slikt skritt, mener han alvor.

Selv tror Paus at en pause i kontakten med israelske kunstnere kan bidra til ettertanke.

-  Jeg kan ikke tenke meg at det ville være fruktbart å ha en samtale slik situasjonen er i Midtøsten nå. Kanskje er det best at vi tar skikkelig avstand fra hverandre i ei tid. Israel har opptrådt arrogant og nedlatende overfor verdenssamfunnet i lang tid. Nå er det på tide at vi vender dem ryggen.

Knut Reiersrud, som også har gitt ut plater på Kulturverkstedet, er ikke like sikker.

-  Dette var veldig overraskende, særlig ettersom brubyggertanken har stått så sentralt i Eriks arbeid. Han har hatt mange prosjekter i Israel. Selv vet jeg for lite om situasjonen til å stille meg bak ham i dette.