DEBATT

Barneloven:

Ikke til barnets beste

Den nye barneloven tillater foreldre med hovedomsorg å flytte fritt innenfor landets grenser. Det skaper konflikt og avstand, og er ikke til barnets beste.

FORSKJELLSBEHANDLING: De fleste foreldre i landet vårt er faktisk gode og ansvarlige omsorgspersoner. Likevel har Stortinget gitt oss en lov som i utgangspunktet setter den ene forelderens omsorgsbetydning langt over den andres, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
FORSKJELLSBEHANDLING: De fleste foreldre i landet vårt er faktisk gode og ansvarlige omsorgspersoner. Likevel har Stortinget gitt oss en lov som i utgangspunktet setter den ene forelderens omsorgsbetydning langt over den andres, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Stortinget har vedtatt en barnelov som tillater at forelderen med hovedomsorgen (bostedsforelderen) kan flytte fritt med felles barn så langt unna den vil innenfor landets grenser, helt uavhengig av grunn, og uten samværsforelderens samtykke.

Ofte vil dette sterkt svekke den samlede foreldrekontakten. Tilhørigheten mellom barnet og samværsforelderen blir lett skadelidende. Flytting langt unna skaper også lett konflikt mellom foreldrene.

Når samværsforelderen ikke har andre muligheter enn å gå til domstolen for å ivareta sin egen og barnets mulighet for tilstrekkelig regelmessig samvær, blir det enda mer konflikt.

Min historie viser hvordan Stortingets tilrettelegging for noe som minner om legalisert innenlandsk barnebortføring kan slå ut. Den forteller hvordan bostedsforelderens rett til å flytte langt unna går foran barnets beste.

Etter at jeg fikk en sønn og ble samværsforelder for tre år siden, har jeg følt sterkt på den avmakt som følger med rollen. Jeg har rett på samvær med min sønn, og han har rett til samvær med meg. Siden han bare er fire år, er det jeg som må passe på at hans rett blir ivaretatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer