DEBATT

DEBATT: Ytrings- og organisasjonsfrihet

Ikke tolerer de intolerante

Det mest verdifulle med vårt demokrati er ikke folkestyret, men maktfordelingen og rettsstaten.

ULOVLIG i FINLAND: Den nordiske motstandsbevegelen marsjerte i Kristiansand 29. juli. For få dager siden fastslo en domstol i Finland at organisasjonen er ulovlig. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
ULOVLIG i FINLAND: Den nordiske motstandsbevegelen marsjerte i Kristiansand 29. juli. For få dager siden fastslo en domstol i Finland at organisasjonen er ulovlig. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Etter at Den nordiske motstandsbevegelsen marsjerte i Kristiansand 29. juli i år, følte mange et sterkt ubehag. Alle lederartiklene i norsk presse var samstemte i sin indignasjon på den ene siden og erkjennelsen av maktesløsheten på den annen. Man var rett og slett litt i villrede, siden våre friheter heldigvis står sterkt her i landet: Ytringsfriheten og organisasjonsfriheten. De fleste konkluderte med at de må jo få lov til å marsjere, siden det er en lovlig organisasjon og ytringsfriheten gjelder også for nazister. Eller nasjonalsosialister,som de kaller seg selv.

For få dager siden fastslo en domstol i Finland at organisasjonen er ulovlig. Retten sier nazistorganisasjonen sprer hatretorikk og både godkjenner og oppfordrer til vold. Den viser til sterke samfunnsmessige behov og allmennhetens beste som begrunnelse for forbudet, skriver den finske allmennkringkasteren YLE. Politidirektør Seppo Kolehmainen sier i en pressemelding at «Vi anser at domstolens beslutning sender et tydelig budskap om at man ikke gir rom for voldsomme og rasistiske organisasjoners virksomhet i det finske samfunnet.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer