DEBATT

Debatt: Kunst og innkjøpsordningen

Ikke tro at vi skylder deg noe

Jeg håper unge kunstnere har høyere ambisjoner enn å bli en offentlig utgiftspost.

TALENT: Jeg er helt enig med William Heimdal (bildet), i at staten ikke skal forskjellsbehandle klassiske og modernistiske kunstnere, skriver innsenderen, som ikke ønsker at noen kunstneres livsopphold skal finansieres av skattepenger. Foto: Privat
TALENT: Jeg er helt enig med William Heimdal (bildet), i at staten ikke skal forskjellsbehandle klassiske og modernistiske kunstnere, skriver innsenderen, som ikke ønsker at noen kunstneres livsopphold skal finansieres av skattepenger. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I et åpent brev til kulturminister Trine Skei Grande uttrykker William Heimdal sin bekymring for sin egen framtid som kitsch-maler. Det er nok riktig som Heimdal påpeker, at klassisk-figurative malere blir nedprioritert av det offentlige, men å kvotere kunstnere etter stilart er bare et svar på problemstilling som ikke burde ha eksistert.

Jeg er helt enig med deg, William, i at staten ikke skal forskjellsbehandle klassiske og modernistiske kunstnere. Derfor ønsker jeg ikke at mine skattepenger skal finansiere ditt eller andre kunstneres livsopphold. Det er ikke fordi jeg misliker det du driver med, men fordi jeg ikke aksepterer premisset om at jeg – eller andre skattebetalere – skylder deg noe for det karrierevalget du har gjort.

Det er en hån mot skattebetalerne at vi i Norge har kunstkonsulenter som bestemmer utsmykkingen av offentlige bygninger som allmennheten ofte ikke har tilgang på. Og for de av oss som sjelden frekventerer vårt lokale rådhus eller NAV-kontor, gir det oss liten glede å vite at kunsten er der.

Det er bekymringsfullt at unge kunstnere gjør kreative beslutninger på grunnlag av hva de kan få offentlig støtte for. Da har kunsten gått fra å være et individs kreative utfoldelse til å bli en institusjon. Det er ingen tjent ved.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer