Debatt: Kunst og innkjøpsordningen

Ikke tro at vi skylder deg noe

Jeg håper unge kunstnere har høyere ambisjoner enn å bli en offentlig utgiftspost.

TALENT: Jeg er helt enig med William Heimdal (bildet), i at staten ikke skal forskjellsbehandle klassiske og modernistiske kunstnere, skriver innsenderen, som ikke ønsker at noen kunstneres livsopphold skal finansieres av skattepenger. Foto: Privat
TALENT: Jeg er helt enig med William Heimdal (bildet), i at staten ikke skal forskjellsbehandle klassiske og modernistiske kunstnere, skriver innsenderen, som ikke ønsker at noen kunstneres livsopphold skal finansieres av skattepenger. Foto: PrivatVis mer
Meninger

I et åpent brev til kulturminister Trine Skei Grande uttrykker William Heimdal sin bekymring for sin egen framtid som kitsch-maler. Det er nok riktig som Heimdal påpeker, at klassisk-figurative malere blir nedprioritert av det offentlige, men å kvotere kunstnere etter stilart er bare et svar på problemstilling som ikke burde ha eksistert.

Fredrik Juel Hagen
Fredrik Juel Hagen Vis mer

Jeg er helt enig med deg, William, i at staten ikke skal forskjellsbehandle klassiske og modernistiske kunstnere. Derfor ønsker jeg ikke at mine skattepenger skal finansiere ditt eller andre kunstneres livsopphold. Det er ikke fordi jeg misliker det du driver med, men fordi jeg ikke aksepterer premisset om at jeg – eller andre skattebetalere – skylder deg noe for det karrierevalget du har gjort.

Det er en hån mot skattebetalerne at vi i Norge har kunstkonsulenter som bestemmer utsmykkingen av offentlige bygninger som allmennheten ofte ikke har tilgang på. Og for de av oss som sjelden frekventerer vårt lokale rådhus eller NAV-kontor, gir det oss liten glede å vite at kunsten er der.

Det er bekymringsfullt at unge kunstnere gjør kreative beslutninger på grunnlag av hva de kan få offentlig støtte for. Da har kunsten gått fra å være et individs kreative utfoldelse til å bli en institusjon. Det er ingen tjent ved.

Foruten stilart, reiser institusjonalisering av kunsten en del prinsippspørsmål som staten vanskelig kan ta stilling til. Skal eksempelvis offentlige penger finansiere kunst som fremmer rasisme eller fremmedfrykt? Er det greit at fellesskapet finansierer teaterstykker som framstiller offentlige personer som hatefulle? Og hvor går egentlig grensen mellom å parodiere noen og å fortelle en løgn?

Spørsmålene er såpass viktige og vanskelige at staten, ved Kulturrådet eller – gud forby – et politisk organ, skal ta stilling til dem. Derfor er det ikke forenelig å uttrykke ens fulle kunstneriske frihet med hele samfunnets velsignelse. Likevel skal kunstnere ha sin iboende og ukrenkelige rett til ytringsfrihet, og rettsstatens beskyttelse når det kreves.

Du er åpenbart svært dyktig til det du driver med, og har stort potensial. Derfor håper jeg unge kunstnere som deg har høyere ambisjoner enn å bli en offentlig utgiftspost. For det finnes langt mer prestisjefulle arenaer enn veggene i kommunale bygg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.